torsdag 12 februari 2009

Att jämföra berg - eller krigsförbrytelser

Himmelbjerget i Danmark - 147 meter högt enligt min gamla skolkartbok. Mount Everest 8848 meter enligt samma gamla kartbok.

Båda kallas berg. Än sen? - Antag att något snille utropar "båda är berg, de är lika stora ... nej förresten, alla ser väl att Himmelbjerget är mycket större!!!"

Verkar det tokigt? Eller logiskt? Jag skriver detta som fortsättning på det här inlägget och med tanke på alla som kan förväntas storma fram och ropa "men Hamas begår ju också krigsbrott, ja det måste ju vara så att de är lika stora som Israels ... nej förresten, alla ser väl att det bara är Hamas som begår nästan alla krigsbrott!!!"

Annorlunda uttryckt: man börjar med att förklara att både Himmelbjerget och Mount Everest är berg, varpå nästa steg är att säga att de är lika stora och slutligen förmodligen hävda att Mount Everest är så litet att man inte behöver bekymra sig om det men i stället bör inrikta sig på maximal kritik av Himmelbjerget.

På tal om Danmark: jag skrev några noteringar om en bok som behandlar morden på misstänkta angivare och samarbetsmän under ockupationen. Stikkerdrapene som det kallades. Och som jag också har skrivit: tanken på Hjortfot i Palestina är tvivelaktig. Att misstänkta samarbetsmän lever farligt i Palestina idag, likaväl som i Danmark 1944, är sannerligen inget att förvåna sig över.

2 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=4MxQsKa-3_I

Björn Nilsson sa...

Israelerna har en bit kvar innan de är uppe på den värsta nivån, men åtminstone några politiker där (Lieberman och hans grupp) påstår sig sträva åt det hållet. Man kan faktiskt upprepa historien även om man känner till den.