måndag 13 juli 2009

Ida får konkurrens


Lilla Ida - här i röntgad upplaga - kommer du väl ihåg?

Kommer du ihåg Ida? Kanske minnet har suddats ut i dagens mediabrus, för det var ju för flera veckor sedan som nyheten om den felande länken mellan apor och halvapor basunerades ut. Jag skrev om det här och r när det begav sig i maj. Redan tidigt kom det kritik mot mediahajpen omkring lilla Ida och även mot en del slutsatser som dragits av fyndet (som ändå får betraktas som fantastiskt). Och nu kommer det dessutom en konkurrens som ser ut så här:Några namn på de här har man tydligen inte. Kan vi föreslå Sven-Krister och Ingabritta?

I Burma och Thailand har forskare hittat varelser av den här sorten som kan kvalificera sig som föregångare till apor, halvapor och därmed också människorna. New Fossil Primate Suggests Common Asian Ancestor, Challenges Primates Such As 'Ida'. Stämmer fynden och forskarnas tolkningar (och det gör de väl tills någon kan bevisa något annat) skulle de här asiatiska figurerna tillhöra en äldre form än Ida, och dessutom antyda att apornas och halvapornas släktträd delades i Asien och inte i Afrika som hittills har antagits.

Hur det än är med vem som var först, och var man var först, så är det här kunskapsutveckling inom ramen för evolutionsteorin, och sedan kan kreationisterna säga vad de vill!

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Olagliga bosättningar och Google Earth, Kristoffer Ejnermark skriver Försäkringskassans jakt på svaga; ett tecken på borgerlighetens förhårdning?, Anders_S skriver Gängkrig i Halmstad, jesper skriver Brett engagemang mot Stockholmsprogrammet, Björn Nilsson skriver Ny intervjubravad av Mohamed Omar

Inga kommentarer: