fredag 3 juli 2009

Lagar - bara för töntar?


Från Svenska Gladbladet. Kunde inte låta bli att klippa ut både rubrik, ingress, och den matannons som följde - den sistnämnda verkar inte handla om mikrovågskäk i portionsförpackningar!


Nu är det så att man inte är lagbrytare, i alla fall inte officiellt, förrän en domstol sagt sitt och domen vunnit laga kraft, men nog verkar det som om vissa politiker i Stockholm borde ligga ganska illa till.

Obs. borde. För det verkar som om såväl (ansvariga?) politiker som tjänstemän (som väl borde ha någon sorts tjänstemannaansvar) som mikromatsleverantören kommer att klara sig undan. Vad det gäller den senare så säger utredarna att affären är för stor för att man skall kunna säga upp den. 1 600 000 000 kronor, det är ju inte småpengar direkt. Det borde snarare vara ett skäl till att verkligen hårdgranska och dra in kontraktet, särskilt om det finns minsta lilla misstanke om mutor eller andra oegentligheter inblandade. Man kanske kunde satsa pengarna på riktig matlagning i stället?

"För stor för ..." låter förresten ganska vidrigt. Dess motsats är väl att "du är bara en liten strunt utan betydelse, så dej kan vi gladeligen sätta på bar backe!"

Tvivelaktiga affärer i offentlig upphandling har nog förekommit under alla möjliga politiska regimer, men jag undrar om inte den här kan ses som ett mönster inom vissa grenar av nyliberalismen: när det gäller affärer tycker en del att man inte behöver bry sig om annat än just det affärsmässiga, medan regler för upphandling och liknande kan lämnas åt sidan. En medveten linje för att bryta ner den demokratiska kontrollen av vad som händer med andra ord. En medveten politik för att upphäva just politiken till förmån för köp & sälj.

Att sedan många av de här affärerna kan vara riktigt dåliga affärer för det offentliga spelar kanske mindre roll för de politiker som vill "leka affär" utan ha riktig kompetens för det. Det är ju inte de egna pengarna de lattjar med. Och varför bry sig om småtjafs som lagar och regler - sånt är ju bara för töntar!


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Israels rasistiska bostadsminister, Luddigt och Logiskt i Politiken skriver Ny debattartikel, cappuccinosocialist skriver Min vän Bresson, Björn Nilsson skriver Mot kuppen i Honduras

4 kommentarer:

Knapsu sa...

Olagligt, odemokratiskt och styrt av informella krafter låter ju för övrigt som kännetecknet för denna regeringsperiod!

Jan Wiklund sa...

Det är väl också kännetecknande för blairifieringen av socialdemokratin?

Björn Nilsson sa...

I den nyliberala frihetsrevolutionen har man inte tid med en massa formalia, lagar och annan tjafs! Ånga på bara! Laws are for losers!

Björn Nilsson sa...

Blairifiering - blajifiering.

Även om de politiska etiketterna är olika så är socialdemokraterna i stort sett lika ruttna som allianspartierna. Det kanske beror av att partiledningen i stort sett också är oberoende av sin egen partibas (finns det så mycket kvar av partiet numera, över huvud taget?).