fredag 10 juli 2009

Vi var med också!

När jag ögnar igenom nyheterna från HuffPo ser jag att Obama skall åka till Ghana och besöka en utskeppningsstation från slavhandelstiden. Cape Coast. Låter bekant tycker jag, är det inte ...? Jodå, här står det:

The Cape Coast Castle was the main point of departure for many slaves captured from the hinterlands and sold to slave merchants who transported them to America.

2009-07-10-phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpeg


The building was started by Swedes in 1654 and completed by the British after they captured the castle and transformed it into the capital of their colonial administration of then 'Gold Coast' - now Ghana.

Jag kursiverade det intressanta stycket. Jodå, i mitten av 1600-talet misslyckades Sverige såväl med kolonin i Delaware som kolonin, eller snarare handelsstationen med inriktning på slavar, i Guldkusten (nuvarande Ghana). Vi blev utslagna av starkare konkurrenter, engelsmän och holländare. Danskarna lyckades hålla sig kvar längre i Afrika och Västindien, men Sverige hade i alla fall en västindisk ö (inklusive slavar) under nästan hundra år: Saint Barthelemy.

Så vi var med i den stora plundringen av Afrikas mänskliga resurser till förmån för plantagerna och gruvorna i Amerika. Men även gruvorna och järnbruken i Sverige profiterade på slavhandeln, för det var svenskt järn i slavarnas kedjor! Slavarna producerade eftertraktade kolonialvaror som socker, kaffe och bomull som transporterades till Europa. En del varor såldes till afrikaner som betalning för slavar, och på det sättet skapades den stora triangeln av varor mellan Europa, Afrika och Amerika, och där skapades rikedomarna som grundlade den europeiska kapitalismen och det elände som tryckte ner Afrika i skiten.

Och Sverige var med. Fast det vill man kanske inte tala så högt om numera.


Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Filosofi, musik, zebrafinkar, Anders_S skriver Finansfamiljerna och makthavarna under 40, Johan Frick skriver Polisen är mördare, Kaj Raving skriver Samma kapitalister här som där, Jinge skriver Är ungdomarna nöjda med Vanja och LO?, Tuss skriver Tyvärr, Kjöller, vi har ingen medborgarlön ännu

6 kommentarer:

Kerstin sa...

Det blir allt mer som man inte vill tala högt om idag
:-(.

Anonym sa...

Hmm måhända dags att låta "Johan Vilde" albumen gå i nytryck?

Skaraborgarn

Björn Nilsson sa...

Tror jag har hört talas om "Johan Vilde", fast det var nog något som hände "efter min tid" så att säga. Att leverera historiekunskaper i form av tecknade serier kan vara en idé om serieskaparen kan ämnet bra.

Slavhandeln var ju faktiskt affärer. Inte nog med det. Under franska revolutionen, som var en liberal historia, var det folk som ur liberal synpunkt tyckte det var OK med slaveri. Slaven var ju en vara man köpt och som man därmed hade äganderätt till. Och skydd av äganderätten är ju en av de stora liberala ideerna! Därför skickade franska armén till Haiti för att slå ner slavarnas stora uppror.

Det var först när engelsmännen ville nyttja kampen mot slavhandel för att själva slå sig in i olika områden som den gammaldags handeln med människor kom ur mode. Och så blev det ju billigare med proletärer som man kunde anställa och avskeda efter behov. Och så är det fortfarande. Men det skulle inte förvåna mig om det kommer folk som åter pläderar för återinförande av slaveri, kanske som en "human" form av fattigvård.

Kerstin sa...

Ja, och då kommer vi att få höra att det måste stå var och en fritt att sälja hela sin kropp, inte bara delar av den. Eftersom man själv har rätt att bestämma över sin kropp måste man också ha rätt att besluta sig för att sälja den (och därmed sig själv) till en slavägare.
Och så kommer stora kampanjer om alla dessa "lyckliga slavar" som inte behöver oroa sig för sin försörjning!

Problemet blir barnen, men de blir nog också slavar.

Lasse Strömberg sa...

Vi ska heller inte glömma att kung Gustav III var entusiastik slavhandlare som tjänade rätt mycket pengar privat på den svenska slavhandeln.

Björn Nilsson sa...

Jo, det var ju GIII som tiggde sig till Sankt Barth i Västindien av fransoserna just för att kunna bedriva slavhandel. En intressant aspekt av en av "upplysningstidens" monarker!