tisdag 7 juli 2009

Tänk på vilodagen ...

... så att du helgar den - sålunda låter ett av tio guds bud (det fjärde, närmare bestämt) från Bibeln. Det låter lite svävande det där med "tänk", för tänka kan man ju göra medan man håller på med en massa andra saker också. Men i vissa tolkningar betyder det att man inte skall göra någonting på sabbaten, vare sig det nu är söndag som hos (de flesta) kristna eller lördag som hos judarna. Och när man har att göra med religiösa uttolkningar händer det ibland att det hela går över rimlighetens och anständighetens gränser. Långt över gränserna, vilket framgår av den här artikeln.

Kort: superortodoxa judar i Jerusalem protesterar på sabbatsdagen mot en bilparkering som skall hålla öppet även på lördagar. En australiensisk journalist som är närvarande blir utsatt för en spottorgie (jo de spottade på riktigt!) av upprörda ortodoxa eftersom hon knäppte på en bandspelare. Att göra det räknas nämligen som arbete av de där nissarna - men inte att demonstrera eller spotta tydligen!

Nåväl, man kan kolla in artikeln och massvis med åtföljande kommentarer, där de flesta är ganska så arga och en del ställer frågan varför USA skall betala miljarder till Israel vartenda år.

(Ett par tillägg: det finns ju andra tankeskolor än de religiösa som till och från trampar över anständighetens gränser, och den här gruppen av ortodoxa judar är inte så stor att den borde ha någon betydelse - om inte andra politiska krafter i Israel tillåter den att göra sig bred.)


Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Zingjiang dubbelt upp mot Sharpeville, Anders_S skriver Det är klart det är vattentäta skott mellan pingstvännerna och SP, jesper skriver Läsning i hängmattan (Slavoj ZiZek)

2 kommentarer:

Felix sa...

Besvära dig inte, din hatare.
Många israeler vill att Israel skall sluta att få pengar av SA för att köpa amerikansk försvarsutrustning. Israel kan bygga det själv.

Men USA får alltså enormt mycket i gengäld av Israel för sina pengar (köp av försvarsmateriel, och därmed amerikanska jobb, samt ojämförbart värdefullt underrättelsesamarbete).

Vad får USA:s skattebetalare för de 2 miljarder dollar som skänks til Egypten vare år, och till Jordanien?

Nada.

Björn Nilsson sa...

Gör det då! Betala, hatar-Felix! Och vem tror att den "underrättelseinformation" som levereras till USA inte piffas till så att den passar israeliska intressen? Notera att det jag skrev var ganska neutralt i tonen jämfört med kommentarerna till artikeln jag refererade till. Och varför överhuvud taget skriva till mig och klaga? Vad har det för nytta? Eller du kanske också spottar på folk som du inte gillar?

En freudiansk felskrivning många år för sent var det också hos hatar-Felix - SA. South Africa, Jo vi kommer ihåg samarbetet mellan apartheidstaten och sioniststaten!