fredag 10 juli 2009

10 juli och årsdagar - Sicilien, Kursk

Förutom Emmaboda-Nickes jubileum som inträffar idag (återigen: grattis!) kan vi notera ett par andra årsdagar/dagar att minnas.

Två exempel:

De som tror att USA vann Andra världskriget kan fira att 10 juli 1943 landsteg allierade styrkor på Sicilien. I november 42 hade jänkarna landstigit ungefär så lång från huvudslagfälten som det var möjligt, i och med "Operation Torch" i Marocko och Algeriet. Det var med andra ord ingen blixtmarsch som genomfördes genom Nordafrika innan man kom i läge för att ta klivet över till Europa. Under tiden hade Sovjet hunnit vinna slaget vid Stalingrad.

De som är mer insatta i hur det förhöll sig firar slaget vid Kursk som ännu skulle pågå några dagar borta på östfronten. 7-13 juli pågick det. Tyskarna gjorde sitt sista stora försök att hålla emot Röda arméns jätteoffensiv genom kraftsamling och motoffensiv vid Kursk. Det misslyckades.

Kriget i öst skulle vara ytterligare nästan två år, men frontens riktning gick nu entydigt bara i en riktning: mot väst. Ett år efter Kursk var Röda armén på väg ner på Balkan, och de tyskallierade regimerna där föll en efter en. Först elva månader efter Kursk skedde landstigningen i Normandie och i Italien hade de allierade trupperna till slut hunnit åtminstone till Rom.


Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Är ungdomarna nöjda med Vanja och LO?, Anders_S skriver Ericsson – offshore och Chile, Tuss skriver Tyvärr, Kjöller, vi har ingen medborgarlön ännu, Bent skriver En annan värld är helt oundviklig

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Usch, nu svär du i kyrkan Björn. Att du bara törs.

Tänk istället vilken tur det var att USAs styrkor räddade oss från Hitler - alldeles ensamma och allt! Det är därför vi ska hjälpa dem i Afghanistan idag, ja och borde ha hjälpt dem i Irak också, så hotade som USA var och är från de hållen. Och nu hotas USA dessutom från Afrika också, så vi måste hjälpa dem där med.

Allt annat är inopportunt att säga. Sanningen är det inte så noga med i dessa postmodernismens dagar.

Björn Nilsson sa...

Tja, var skall man svära annars än i kyrkan?

Skulle tro att engelsmän exempelvis inte är lika hågade att accepterade beskrivningar som jagar bort alla andra än amerikaner och tyskar ur den europeiska krigshistorien. Även om en del USamerikaner inbillar sig att Andra världskriget började 4 december 1941, inte 1 september 1939.