tisdag 7 juli 2009

Xingjiang dubbelt upp mot Sharpeville

I den berömda Sharpevillemassakern i Sydafrika 1961 dödades 69 människor enligt uppgift. Det betyder att den är mindre till omfattningen än vad som händer i Xingjiang i västra Kina nu. I fallet Sharpeville var det lätt att peka ut förövare och offer: svarta afrikaner som protesterade mot rasisternas passlagar sköts ned av rasisternas poliser. Vad det gäller situationen i Xingjiang verkar bilden mer sammansatt, även om de som håller i vapnen och ger order om eld är de mest ansvariga. De kinesiska myndigheterna alltså.

Det förefaller vara ett antal skadliga förhållanden samverkar och skapar en explosiv situation som leder till att folk skjuts ned, misshandlas eller fängslas. Då bör man notera att alla offer är kinesiska medborgare, medan fördelningen på etnisk grupp varierar. I en artikel refereras till uppgiften att 291 personer behandlats för skador på ett stort sjukhus i huvudstaden Urumqi. Av dessa var 233 han-kineser (de tillhör alltså majoritetsbefolkningen i Kina) medan 39 var uighurer och resten tillhörde andra minoritetsgrupper. Det här verkar vara en indikation på att det hänt mycket mer än bara en fredlig demonstration av uighurer som slagits ned med våld.

Bland de skadliga förhållanden som nämns i artikeln jag refererar till finns rasistiska attityder från han-kineserna mot andra nationaliteter. En stor inflyttning i Zingjiang som gjort att uighurerna hamnat i minoritet lär inte göra sådana motsättningar mindre. En annat problem är att i skuggan av elfte september så satte USA upp en uihgurisk nationalistgrupp av muslimsk typ på sin ökända terrorlista, detta för att underlätta samarbetet med regeringen i Beijing.

Det blev med andra ord lättare för den kinesiska staten att slå ner på misstänkta separatister med hänvisning till "kampen mot terrorismen". Och det är ju något som jag tror tänkande människor varnade för direkt när USA kom med sina terrorlistor: det här blir smaskens för allsköns totalitära regimer som vill utmåla sina motståndare som terrorister!

Det finns mer historia bakom det här. Någon gång för många år sedan (var det när USA sparkats ut från Indokina?) kom någon smartskalle på att det fanns massvis av muslimer i Sovjetunionen och Kina. En del av dessa religiösa människor kanske västvärlden kunde samarbeta med och använda som allierade i ett eventuellt krig? Man kanske kunde skeppa in vapen, pengar, tips om hur man bygger bomber etc?

Att många muslimer knappast kunde sägas ha progressiva idéer som passar in i en modern värld spelade mindre roll, de kunde användas som "fiendens fiende". Inget snack om "kvinnobefrielse" här inte! Under kriget mot den sovjetiska invasionen i Afghanistan (och redan innan invasionen) gödde USA den här sortens grupper. En viss Osama från Saudiarabien var också med i det spelet. Men när Sovjet kollapsade stod västvärlden plötsligt utan fiende och fick gräva fram muslimerna som hot i stället, och i den vevan kom elfte september som en gåva från himlen (eller varifrån den nu kom). Med ens började de muslimska allierade att se ut som fruktansvärda fiender som måste bekämpas till varje pris - de måste utplånas innan de utplånar oss!

Alltså: först stödjer USA med sedvanligt snävt tunnelseende islamska grupper varav en del faktiskt är terrorister, sedan byts tunnelseendet åt annat håll och islamska grupper vare sig de är terrorister eller inte stämplas som fiender. Och då blir det grönt ljus för kineserna att blåsa på mot exempelvis uighurerna, inklusive sådana som ursprungligen kanske fått (via diskreta mellanhänder) en del inspiration från USA. "Ödets ironi" är inte alltid så rolig.

På sätt och vis känns det lite tjatigt att hänga ut USA för alla missförhållanden i världen, men det är inte mitt fel att gringos sticker in sina snikna näsor överallt! Jag antar att mycket av det här fifflandet gick via Pakistan och Saudiarabien också, där ju särskilt den senare inte har utmärkt sig för att vara särskilt progressiv. Minns den gamla visan: "Säg mig vem du umgås med, skall jag säga dig vem du är!" Och USA:s umgänge under åren ... suck!

Men nu gäller det Zingjiang och nya mänskliga tragedier. Man får hoppas att det ändå går att lappa ihop på något sätt.


Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Kuppmilitär pratar bredvid munnen, Anders_S skriver Det är klart det är vattentäta skott mellan pingstvännerna och SP, jesper skriver Läsning i hängmattan (Slavoj ZiZek), cappuccinosocialist skriver Bunta ihop dom

2 kommentarer:

Anonym sa...

Zingjiang ligger väl ändå i VÄSTRA Kina?

Björn Nilsson sa...

Medan vi ändrar från väst till öst kan det ju vara idé att kolla stavningen. Sinkiang hette det på min tid, men sedan gjordes allt om så man knappt vet var man är ibland.