torsdag 23 juli 2009

"Förr växte det rovor i Sverige, ...

... nu växte det snillen."

Det är ett citat från Svenskarna och deras hövdingar av Verner von Heidenstam. Jag håller på att städa i bokhyllorna, fick fram den gamla volymen (en upplaga tryckt 1944) och slog upp den på måfå - och där fanns värderingen av Frihetstiden på 1700-talet.

Gamle Verner har fått rykte som även gammal reaktionär, men helt rättvist är det inte, och dessutom var han en mästare i att måla stämningar. Och i att göra slagfärdiga sammanfattningar av den sort jag nyss citerat. Ibland var det sannfärdigt som i kapitelrubriken Kanonerna dundra på Östersjön, ibland mer tvivelaktigt som Nu spisa svenskarna på silverfat. Några svenskar gjorde väl det, men trätallrikar var nog det vanliga (och kanske tennfat för bättre bemedlade!).

Jodå, snillen växte det inom svensk vetenskap och kultur på 1700-talet - och på åkrarna tog potatisen över efter rovorna.

När Svenskarna och deras hövdingar kom i början av 1900-talet var det som läsebok i folkskolan. Med Selma Lagerlöf och Nils Holgerssons underbara resa fick barnen en extra dos spännande geografi, med Svenskarna fick de nedslag i den svenska historien. Den är ju också spännande, och när en skicklig författare tar hand om detta stoff ... . Jag bara undrar: vad skulle hända idag om någon kom och ville sätta en läsebok på flera hundra sidor, och utan bilder till råga på allt, i händerna på skolbarn?!?


Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Piratpartiet tar stora risker, Johan Frick skriver Nationalism till vänster?, Anders_S skriver Protestera mot uppsägningarna på Vestas, Björn Nilsson skriver Fler bankkrascher i USA. Bandh i Indien, Tuss skriver 1984 har ett begränsat användningsområde som politisk metafor, kimmuller skriver Manifestation: Stoppa uppsägningarna på Vestas!

1 kommentar:

Kerstin sa...

Haha, ingen lärare skulle förslå inköp av Selmas bok ens. Vadå? Ungarna kan ju inte läsa, så de måste ju ha bilder - helst rörliga sådana :-)