söndag 26 juli 2009

Några droppar ...

... som urholkar stenen. Här är ett par exempel:

The Arabist citerar uppgifter om en intern kamp i Californien om en plats för demokraterna i USA:s kongress. Sittande delegat är en av de värre Israelsvärmarna i USA:s kongress. Utmanaren är verkligen våghalsig, hon ifrågasätter vem som den sittande delegaten företräder, men lovar själv att stå för folket i sitt eget valdistrikt och för USA:s intressen, inte verka för en högerfraktion i en utländsk regering. Är detta ren våghalsighet, eller faktiskt en kall bedömning av att väljarna i ett distrikt i Californien inte längre köper en politik som låter israeliska intressen väga tyngre än USA:s egna bekymmer?

En annan historia från Californien kan man läsa om hos Det Progressiva USA. Det har uppstått svåra motsättningar på en judisk filmfestival i Californien på grund av en film om den USamerikanska fredsaktivisten Rachel Corrie som dödades av en israelisk husförstörarmaskin. Ännu värre var det tydligen för vissa kretsar att Corries mor inbjöds att tala i samband med filmvisningen. Jag antar att upprördheten måste orsaka ett och annat höjt ögonbryn hos allmänheten.

Det här verkar som småsaker i det stora hela. Men droppen urholkar stenen. Eller en annan liknelse: en liten sten som rullar nerför en sluttning kan dra med sig ett helt skred. Kan man gissa att det finns mängder av människor bara i USA som känner sig trampade på tårna av pro-israelerna och väntar på en chans att slå tillbaka när det känns ofarligt? Exempelvis bland politikerna på Capitol Hill?

1956 var det inga problem för president Eisenhower att dra undan mattan under fötterna på de israeliska politikerna och militärerna när de uppträdde på ett sätt som kunde vara skadligt för USA. Att USA skulle vara en slav bunden till den israeliska triumfvagnen (eller fjättrad till masten på den sjunkande israeliska skutan) är en felsyn. Kommer Obama att göra en "Eisenhower"? Eller är han fullt sysselsatt med att sjunka ner i det bushistiska träsket?


Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Ett definitivt sätt att bli av med chefen, Kristoffer Ejnermark skriver Var Sovjetunionen kapitalistisk? del 2, Jinge skriver Bild på Hitler i Israels ambassader, petter skriver Israels armé behöver PR-lektioner, Anders_S skriver Island: Knebent flertal for ansøgning om medlemskab, kimmuller skriver 53 eller 438 kvadrat per invånare

Inga kommentarer: