tisdag 21 juli 2009

Logiskt att bomba al Quds?

Jag håller inte så noga räkningen på "heliga platser", men är det inte så att Jerusalem, som på arabiska heter al Quds, är den tredje heligaste platsen inom islam? Då kanske Mecka och Medina är ettan och tvåan? Hur som helst, i Jerusalem finns klippmoskén och var det inte från klippan där den byggdes som profeten Mohammet antas ha gjort sin himmelsfärd?

Då inställer sig en fråga med anknytning till dagsaktuell politik: hur kan man få för sig att en islamisk republik (Iran alltså) skulle skicka atombomber mot en av den islamiska religionens heligaste platser? Låter det logiskt? - Vi kan väl säga att mycket är troligt här i världen, men sannolikheten för just något sådant är väldigt låg.

Jag kan se två förhållanden som skulle höja sannolikheten, och båda måste vara uppfyllda: Iran måste ha tillgång till kärnvapen och teknik för att skicka iväg dem mot Israel, och Iran måste dessutom vara utsatt för angrepp med kärnvapen från Israel och känna sig vara i ett fullständigt desperat läge. Iran har inte kärnvapen, Israel har det. Därmed är vi nere i sannolik noll ungefär.

För Israels del räcker det med att utlösa ett kärnvapenkrig och känna sig vara skyddad för vedergällning därför att motståndaren inte har kapacitet att slå tillbaka, och för att man backas upp av USA. För Israel är det ett skydd att man ockuperat området där en viktig islamsk helgedom finns. Eller om man säger "utpressningsobjekt".

I normal terrorbalans (vilket hemsk term: normal terrorbalans) skulle jämvikt uppstå mellan Israel och Iran om båda staterna har kärnvapen och möjlighet att skicka dem till motståndarens territorium. Exemplet med klippmoskén antyder att jämvikt inte ens skulle uppstå om iranierna har tillgång till kärnvapen - för israelerna sitter fortfarande på al Quds!

Det är vapenskrammel nu, och israelerna skickar krigsfartyg fram och åter genom Suezkanalen. Kanske inte så mycket att tro på. Jag hittade via någon bloggkollega en arabisk blogg, The Arabist, som har en artikel om det. Där finns fler intressanta artiklar och nyhetsöversikter för övrigt. De dårar som bara tycker att det är skräp i bloggosfären kan kasta sig i väggen. Det kan för övrigt de göra som mal på om Irans kärnvapen också.


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Kampen på Vestas – solidaritet med arbetarna i Newport, Johan Frick skriver Att leva är att hela tiden ta ställning, Jinge skriver Tömmer Israel ”utposter”?, Job skriver Munkhammar och halmdockan, boladefogo skriver Ny fabriksockupation i England

Inga kommentarer: