torsdag 26 augusti 2010

De Nya Moderaterna - en ordkuliss


De Nya Moderaterna finns inte. De är bara en ordkuliss. Den salvan avlossas av en avhoppad M-politiker i Norrtälje. För rätt många är det ingen nyhet, men det är ju bra att få det bekräftat av någon som varit på insidan också. I Odjurets buk, så att säga.

Avhopparen tycker att Moderaterna verkar ha känsla för näringsliv och pengar men saknar social kompetens. Att partiet har en skit-attityd mot sjuka människor som gjort rätt för sig hela livet, men som nu stämplas som "fuskare", är det inget att säga något om. Inte heller att en hel del partiföreträdare har underligheter för sig som inte stämmer med den fryntliga attityden utåt (mot sådana som man inte anklagar för att "fuska"). Däremot har jag en del frågetecken vad det gäller Moderaternas förmåga att hantera näringsliv, inklusive industripolitik eller skräckexempel som Boultbeeaffären i Stockholm. Tror man att en kombination av låt-gå, sälja-offentlig-egendom-till-underpris, samt skattesänkningar löser några problem för landet har man en ganska konstig verklighetsuppfattning.

Jakten på ett fåtal fuskare används som rättfärdigande för att försämra för hederliga människor som drabbats svårt av sjukdom. Det är inte rätt.

Nej, det är inte rätt, men det är makt, och makten har en otrevlig tendens att tränga sig före rätten i kön till det anständiga livet.

12 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Äh, det handlar bara om att förse sina kompisar inom näringslivet. Som belöning får man sen en bra befattning där sen man lämnat politiken.

Moderaterna har ingen ensamrätt på det. Titta på Kjell Olof Feldt.

Björn Nilsson sa...

Har inte lust att titta på skrynkelgubben, ärligt talat.

Teckentydaren sa...

När det gäller M och näringsliv kan man nog lita på Bert Karlssons omdöme, efter hans och Ians tid i riksdagen fnös han åt bland annat åt M:s föementa näringslivsvänlighet, "de skulle inte ens klara att driva en korvkiosk".

Men de "nya" moderaterna har vi också en ny generation, en generation som ideologiskt är från första början skolade i det nyliberala verklighetsfrämmande utopierna. De är programmerade med dessa världsfrånvarande idéer, de har inte fått någon annan kunskap tillivs. Vi kan förmodligen se ett liknande i det tokåtstramande EU, en hel generation och mer har inte fått någon annan ekonomisk "bildning" än den nyliberala pseudoklassisa där man kastat nyare kunskap på sophögen. Det senare gäller i princip över hela linjen inklusive de "moderniserade" europeiska tredje vägens socialdemokrat /labour potentater och även inom facket, någon annan ekonomisk "utbildning" har inte gått att få.

Den nyliberal kontrarevolutionens djup och bredd ska inte underskattas, den har varit genomtänkt och effektiv.

Alltså förutom att de förstås är hängivna klasskämpar har de också ett ideologi och kunskapsbagage som är av det mer bisarra slaget.

Kerstin sa...

M är ett grovt populistiskt parti, som inte skiljer sig så mycket från SD.

Moderaterna ser ner på och vill stampa på alla som inte kan räknas som Übermenschen, alla som inte är starka, friska och relativt unga och som inte har arbete. SD vill stampa ut alla som har haft oturen att födas i diktaturer eller krigsområden ex.

I båda fallen handlar det om att peka ut några få rötägg och få människor att generalisera utifrån dessa, för att kunna använda rötäggen för att legitimera synnerligen omänskliga åtgärder.

SD jagar kriminella invandrare och försöker få oss att tro att alla invandrare är kriminella.
M jagar sjuka, arbetslösa och gamla och försöker få oss att tro att de alla är parasitiska bidragsfuskare som bara går in för att leva gott på våra (övermänniskornas) skattepengar.

Teckentydaren sa...

Där är dock en stor skillnad mellan M och SD även om metoden är den samma. När det gäller M är det fråga om rent klasskrig uppifrån och ner, man sparkar neråt. När det gäller SD är det så att säga en horisontell konflikt, underklass mot underklass, förlorare mot förlorare. Splittring hos underklassen underblåses förstås gärna av de som slåss för överklassen.

Björn Nilsson sa...

Om man ser M som det mer kultiverade SS och SD som rännstensgänget i SA kanske? Eller åtminstone som två fingrar på samma otrevliga hand?

Teckentydaren sa...

SD är snarast resultatet av den nyliberala politik som M står för, i vart fall verkar det var hos de som förlorat på denna politik man hämtar sitt stöd. Inte heller är väl M invandringsfientliga (även om en del medlemmar verkar tro det), det är vanligen betydligt högre invandring när det är borgerliga regeringar. M diskriminera inte, man sparkar neråt på all underklass utan att ta hänsyn till ras eller etnicitet.

SA var ju en partimilis hos NSDAP, som kom till för att säkra ordningen på offentliga möten när andra organisationer störde mötena, även andra partier hade den typen av "ordningsavdelningar" för att freda sig i det våldsamma politiska klimat som var i Tyskland på den tiden, nu hade de väl sas dubbla syften, dels fred de egna mötena dels störa konkurrenternas möten.

Björn Nilsson sa...

En del i M:s "lunatic fringe" vill ha fullständigt oreglerad invandring. Varför inte säga fullständigt oreglerad slum på en gång? Det går ju för överklassen att dra in pengar på det också. Andra har mer realistisk syn på verkligheten. Och så finns det ju de där Vellingefigurerna som verkar vara ungefär som SD fast med M-medlemskort.

Teckentydaren sa...

Ärligt talat tror jag inte det i grunden är "rasism" som vägleder Vellingemodsen, jag tror inte de vill ha underklassen där oavsett vilken etnicitet, religion eller hudfärg de har. De passar liksom inte in (som boende) i Sveriges pool och golfbanetätaste kommun, klart att någon välanpassad tjänsteande kan få bo i någon källare eller liknande hos husbonden. Som det står på deras stolta skyltar vid infarterna till kommunen, "här är friheten lite större".

De som försöker göra affär av att SD är obefintligt i Vellinge är bara okunniga, det faller på sin egen orimlighet att utpräglat underklassparti som SD skulle ha en chans där (vilket på något sätt styrker min tes ovan). På Näset Skanör Falsterbo röstar 95% på M, resten är förmodligen några folkpartister som gått vilse i pannkakan.

Roger sa...

Näset Skanör Falsterbo en blivande 'gated community'? De lär vi snart få se om det blir ytterligare fyra år för alliansen-helt enligt plan?!

Björn Nilsson sa...

Kapitalister är alltid välkomna i Vellinge kan man anta, men hur är det med kapitalister med olämplig rasbakgrund? Släpper man in orientaler, även om de har väskor fulla med pengar?

De där människorna vill exploatera världen samtidigt som den skall hållas på avstånd. Man kan undra om det kommer att fungera i längden.

I det här läget håller man SD på avstånd, men hur skulle man agera om SD eller motsvarande rörelse blir stor och stark? Diskret gnissla tänder över den okammade underklassen samtidigt som man försöker utnyttja situationen och fortsätta att flyta ovanpå?

Teckentydaren sa...

Money Talks som det gamla kapitalist ordspråket säger, pengar är makt. Mest pengar vinner, de rättar nog in sig i hackordningen även i Vellinge. Lismar och åbäkar sig för mycket pengar och pratar skit bakom ryggen på dem som de alltid gör.

Blir SD stora och starka får de välgöra som kapitalisterna i Sverige gjorde med S, "if you can't beat them let them join us", de blir nog ganska snart som oss. Har för mig det var den metoden som de gamla kineserna använde när mongolerna kom objudna.