torsdag 19 augusti 2010

Grekland - upp till 70 procents arbetslöshet


Här är det 70 procent nedsatt pris på något i Grekland - jätterea alltså. Intressant nog har arbetslösheten på vissa ställen också stigit till 70 procent. Fantastiska siffror. Man får anta att de som krävt "åtstramningar" i  Grekland är stormförtjusta. Det verkar gå snabbare utför än väntat. Frågan är om de kommer att lyckas att sänka landet helt och hållet.

The austerity measures that were supposed to fix Greece's problems are dragging down the country's economy. Stores are closing, tax revenues are falling and unemployment has hit an unbelievable 70 percent in some places. Frustrated workers are threatening to strike back.

Ja, man skall nog vara en ekonomisk sekterist som chefen för Europeiska Centralbanken för att tro att den här generalattacken mot den vanlige greken skulle leda till något annat än ännu värre problem. Ja, statsutgifterna har skurits ner enormt, men det slår mot hela ekonomin:

Purchasing power is dropping, consumption is taking a nosedive and the number of bankruptcies and unemployed are on the rise. The country's gross domestic product shrank by 1.5 percent in the second quarter of this year. Tax revenue, desperately needed in order to consolidate the national finances, has dropped off. A mixture of fear, hopelessness and anger is brewing in Greek society.

Det finns anledning att hålla ögonen på Grekland. Somliga krafter vill nog se Grekland som ett mönster för hur hela Europa skall behandlas när de fruktansvärda (obs. ironi!) statliga budgetunderskotten skall kapas. Med andra ord gäller det att se till att de misslyckas med det.

13 kommentarer:

Kerstin sa...

Det finns bara ett ord för EU:s och IMF:s agerande: IDIOTER!

Lasse Strömberg sa...

Just det, högerkrafternas dröm om hur budgetunderskott här ska fixas är att kunna göra som i Grekland — nedskärning och lägre löner.

Jan Wiklund sa...

Kerstin, du har fel. Psykopater ska det vara.

Roger sa...

Bedrövligt att dessa nyliberaler får hållas utan nämvärt motstånd.
Vart är protesterna? Vart är den riktiga arbetarklassen o vänstern?
Har även den svenska 'arbetaren' givit upp eller är man 'obildad', med tanke på op-siffrorna i detta land? Tyvärr är ju SAP numera M-light och V har ju nästan sålt sig för att få vara med o leka i en ev regering!!

Björn Nilsson sa...

Roger, nog har det protesterats, och det rätt hårt också, i Grekland. Men den grekiska vänstern är splittrad och en del grupper är anarkister som inte verkar vara intresserade av annat än att få statera för kravallbilder i borgarmedia. I Sverige är det som vi vet tämligen dött. Ännu så länge i alla fall.

Kjell Martinsson sa...

Jag har talat med två kamrater som varit i Grekland under våren. PAME är en facklig front där KKE har stort inflytande. 14 storstrejker under våren visar att arbetarklassen har satt sig i rörelse... I Spanien blir det storstrejk 29 september...
Kampen går vidare!

Björn Nilsson sa...

Man får hålla tummarna för dem!

/lasse sa...

En inte oviktig komponent i den politiska bilden är att det i Grekland är ordföranden i Socialistinternationalen som är premiärminister och regeringen är en "socialistregering", så även i Spanien och Portugal.

Och jag förmodar att de som här varit för att leda in dessa länder i euromoraset som i praktiken avlövat dessa länder på nationell suveränitet som bakbundit dem so de inte kan bestämma över sitt eget öde.

Vad som nu händer är just vad många ekonomkritiker varnade för men politikerna ignorerade. De svenska socialdemokraterna har ännu inte velat inse defekterna i konstruktionen utan tvärtom hejar man på åtstramningen och tycker att den ska bli än hårdare med indragna EU-stöd och ländernas ska fråntas sin rösträtt i EU-fora.

Björn Nilsson sa...

I allmänhet har väl "socialist" betytt "ganska borgerlig svindlare" i den europeiska politiken. Att de viftar med några röda flaggor och angrips av några andra borgarmuppar spelar ingen roll.

Vad det gäller att "heja på" så minns jag att Lenin någonstans, på tal om dumskallar, citerade en rysk folksaga om en pojke som vid åsynen av ett liktåg ropade "hurra, måtte det aldrig ta slut!"

Lasse Strömberg sa...

"Men den grekiska vänstern är splittrad"

Inte bara den Grekiska, även den svenska vänstern är splittrad. Det är vänsterpolitikens förbannelse att vänsterfolk inte kan hålla sams och inse att enda chansen är att långsamt gå i pilens riktning när den pekar åt vänster.
I stället får vi högerpolitik...

Björn Nilsson sa...

Är de som traskar i pilens riktning allt längre åt höger att betrakta som vänster?

Lasse Strömberg sa...

Björn:

Det beror väl på vad de som traskar har för mål?
Är målet detsamma hos allihop gäller det att jobba för att komma till målet oavsett om startplatsen flyttat sig åt höger.
Vad skulle alternativet vara?

Björn Nilsson sa...

Det är inte startplatsen som flyttas åt höger, det är karriärvägen och målet för vissa individer som går åt det hållet. Det är milt sagt motbjudande. Jag har svårt att se att de där människorna har något att komma med.