söndag 1 augusti 2010

Indiskt möte


Bloggkollegan Röda Verb brukar ha viss koll på vad som händer i Indien, medan jag har skurit ned bevakningen av Asien en del till förmån för mer närliggande frågor. Men nu har kollega RV bloggsemester så jag tänkte nämna en händelse som nyss inträffat enligt vad Times of India meddelar. I delstaten Bihar, på ett ställe som pekas ut på kartan ovan, har "hundratals maoister" hållit massmöte. Anledningen var minnesdagen tillägnad stupade kamrater, men det hela var också en styrkedemonstration.

Några intressanta noteringar i artikeln var bland annat att mötet kunde hållas 3½ kilometer från en polisstation utan att poliserna vågade sig ut. Det torde bero av att maoisterna var utrustade med kraftiga automatvapen och hade lagt ut en rejäl säkerhetsring runt mötet. (Om ens poliserna var beväpnade: i vissa områden har poliserna inget annat än käppar att försvara sig med eftersom det antas att om de har eldvapen kan gerillan komma och ta dem. Som bekant är fienden gerillans främsta vapenleverantör.)

En annan intressant sak var att mötet varnade desertörer och angivare. Förmodligen finns det vissa element bland lokalbefolkningen som vacklar mellan politisk kamp och röveri som medel att ta sig fram i tillvaron. Eftersom en del av gerillans inkomster kommer från "revolutionära skatter" som man tar ut från företag som är verksamma i området kan det vara lockande för personer med tvivelaktig moral att först kassera in pengar och sedan sjappa med pengar och vapen. Men om gerillan får tag i sådana individer och släpar iväg dem till en folkdomstol kan man gissa att åtminstone den personen inte kommer att få någon chans att återfalla till röverier.

Vill man leka skrivbordsstrateg och analysera så verkar det här mötet ha hållits i de norra delarna av de gerillazoner som sträcker sig ned mot centrala Indien. Det kan också ses som en del av den långsamma inringning som verkar byggas upp runt Kolkata. Åt norr och väster ligger slättområdena i Gangesdalen, och där är upprorstendenserna ännu rätt svaga. I söder finns delstaterna Jharkhand och Chhattisgarh där upproret på många håll är starkt. Hittills har regeringens motoffensiv inte kunnat notera annat än spridda och små framgångar och gerillan verkar klara sig rätt bra. Någonstans kan det finnas en tröskel där upproret blir så starkt att det inte går att slå ner med militära medel. Dessutom måste den indiska regeringen handskas med oroligheter som åter tilltar i Kashmir och i Assam, så dess uppmärksamhet splittras, vilket gynnar maoisterna. Om det räcker till kanske vi vet om ett år eller så.

Inga kommentarer: