tisdag 10 augusti 2010

Minkar och kineser

... den kinesiska marknaden understödjer pälsförsäljningen med god omsättning och bra priser ... får vi veta hos Sveriges Radio idag. Detaljer saknas, men vi får väl anta att nyrika kineser vräker ut yuan på minkpälsar. Detta på tal om att diverse vanvård avslöjats i pälsfarmsbranschen.

– Kina har tagit över helt som den stora marknaden för minkpälsar, Kina är just nu helt överlägset, säger Per Knudsen på Kopenhagen Fur.

400 000 svenska minkar beräknas bli sålda på nästa auktion. Om de nu inte tar kål på sig själva innan dess på grund av stress och andra problem. Misstänkt vanvård, som sagt. De flesta går till Kinas nya marknader. Om nu inte den kinesiska fastighetsbubblan spricker snabbt och brutalt förstås. Då kanske lusten att köpa fina pälsar minskar.

Titta, ministern ser jättearg ut! Ajabaja, så där får man inte göra!

Har vi inte hört det där förut? Var det inte grisar som levde ganska tråkigt för ett tag sedan, och så var jordbruksminister Eskil Erlandsson ledsen för det? Nu är han ledsen igen ... fast har det inte varit snack om att djurskyddet skars ner ganska rejält med nya regeringen? Det är inte så många veterinärer ute och kollar hur det står till med svin, höns, kossor och andra medvarelser. Risken för dåliga djurhållare att åka fast minskar således. Därmed ökar faktiskt regeringens ansvar för att det händer tråkiga saker eftersom man försämrar kontrollmöjligheterna.

Det kanske fordras starka medel, som en ny revolution i Kina, för att få slut på dessa otrevligheter? Man kan väl tänka sig att yuan-miljardärerna befrias från sina miljarder och får en hacka för att gräva lite i de gamla bevattningskanalerna i stället för att bepälsa sina dambekanta?

Inga kommentarer: