fredag 6 augusti 2010

"Hett som i ryska helvetet ..."


... är ett gammalt uttryck för att tala om att "nu är det riktig värmebölja". Även uttrycket "ryssvärme" finns, och det är när rejält upphettad luft sveper in över nordliga Sverige österifrån. Jag har varit med om det en gång, en midsommar vid Torne träsk, och det var varmt! Efter några dagars värme blev det värmeåskväder, blixtar slog ned i kraftledningarna, och elen slogs ut. Malmbananan mot Narvik låg nere, och hade det inte varit för att det var midnatssol då hade allt legat inte bara nere utan också legat i mörker.

Men det är ju småsaker jämfört med de jättestora bränder och dåliga skördar som nu drabbat Ryssland i sommarhettan. Vill man veta varför, är ovanstående karta kanske klargörande (kommer härifrån) speciellt om man klickar upp den i större format. Det har varit rekordvarmt i stora delar av Ryssland, och detta har orsakat dessa otrevligheter. Å andra sidan har det varit kallare än normalt i delar av Sydamerika, men inte så att det jämnar ut sig globalt: där har juli 2010 utmärkt sig som det näst varmaste året i en serie på 32 år.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att bästa område som spekulanterna kommer att tjäna pengar på är just viktiga råvaror.

Fantastiskt att Ryssland idag har kapacitet att exportera vete. Att torkan stoppar exporten i år är förståligt.
På 1980 talet klarade inte Sovjet det egna försörjningen utan importerade stora mängder.

Enligt rysk statistik http://www.gks.ru/bgd/regl/b08_12/IssWWW.exe/stg/d01/15-02.htm har man i princip 10 dubblat produktionen mellan 1995-2007. Den använda arealen har snarare minskat än ökat.

Vilken potential det landet har

Eldorado

Anonym sa...

ёмасай, ну чё опять за расизм?

Björn Nilsson sa...

Det har nog varit så flera år vid det här laget, att stora spekulanter och stater jagar naturtillgångar inklusive jord och vatten och kanske trampar ner lokalbefolkningar medan man ännu håller på. Det är något vi bör se upp med i ett vattenrikt land som Sverige. Ryssland exporterade även under tsartiden - vilket dock inte automatiskt innebar att befolkningen var välnärd.

Till anonymus: jag kan inte ryska, men det verkar stå något om rasism på slutet, och eftersom det är vädret och inte folket i Ryssland som jag anmärkte på så tror jag inte att etiketten passar här!