fredag 1 oktober 2010

Ytterligare bilder från 14 december 2006

Här är ytterligare några "konstnärliga" bilder från 14 december 2006, som tillägg till de jag lade upp tidigare.

Otydlig text på banderollen, men jag tror det står "Privatisera för GEMENSAM VÄLFÄRD". - "Gemensam välfärd", kan det vara min trogne läsare Jan och nätverket för gemensam välfärd som är inblandade?

"Vi tar fajten!" Är det en kvarlämnad hurtfrisk paroll från kommunalkonflikten? Hur som helst låter det skumt så länge man inte får reda på vem som slår på vem i vems intressen. Som bekant trampar den nuvarande regimen på i föregångarnas fotspår, som i sin tur etc. etc.


Lång exponeringstid i dåligt ljus och med skakigt hållen kamera, tillsammans med flammor från facklor i bakgrunden, ger en speciell effekt.

Den här bilden, och nästa, får mig att tänka på väldigt vattniga akvareller.


Jaha, och så vandrade de in i historiens mörker... . Hur var det Malcolm X sa? Något i stil med "gör historia eller bli historia" tror jag. Bara några meter från den plats där demonstrationen började finns Landsorganisationens högkvarter vid Norra Bantorget. Där finns en del av det "ledarskap" som såg till att ingen historia gjordes. Några hundra meter i östlig riktning finns socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen, och det var/är inte bättre med dem heller. (För fullständighetens skull: Vänsterpartiets högkvarter finns några hundra meter i västlig riktning.)

5 kommentarer:

/lasse sa...

"Där finns en del av det "ledarskap" som såg till att ingen historia gjordes."

Man kan nästan få intrycket att man ägnar sig åt ett sk negativt urval i dessa organisationer, inkompetensen premieras.

Den begynnande eftervalsanalysen ter sig lite märklig. Ett katastrofval, vi nådde inte ut, krafttag måste tas. Men en enighet om att sittande ledning gjorde en stark valrörelse de två sista veckorna verkar ha spritt sig, hade bara inte valet kommit och avbrutit hade man kan kanske t.o.m. vunnit valet. Alltså de har den bästa av ledarekonstellationer trots allt. Klart denna måste vara kvar efter en sådan valspurt.

Är det möjligt att samma människor som ledde partiet mot avgrunden nu ska ompröva sig och ta en annan färdriktning? Har det saknats kritik mot den valda färdriktningen? Om inte, varför var de som ledde partiet oemottagliga för den. Varför skulle dessa vara mer mottagliga nu för att det behövs en annan färdriktning.

Som den borne konspirationsteoretikern kan man lått hamna i "fällan" att tro att alla dessa "valanalytiker" på S-toppnivå är en samling lismande rövslickare, resultatet av det negativa urvalet, så är det fårstås inte vem kan vara så elak att tro nåt sånt.

Jag tycker de skakiga bilderna blev mycket bra, de ger liv åt det som avbildas.

Björn Nilsson sa...

Tänk om de faktiskt bara gjorde så gott de kunde ... ?

Eftervalsanalysen verkar inte mycket att hänga i julgran. Hade det handlat om partier med lite livsönskan även för framtiden hade nog Sahlin och Ohly och några till lämnat in sin avskedsansökan redan dan efter valet. Nu får man intrycket av att de försöker vänta ut den värsta stormen och sedan hänga kvar som om ingenting hänt och som om partimedlemmar och väljare skall glömma allt. Alternativet är att de blir utbytta mot några andra färglösa figurer som är minst lika hopplösa.

Konstigt att man inte tar fram Josefin Brink till förslag som ny V-ledare förresten? För några år sedan verkade hon väldigt kunnig, energiskt och kraftfull, men har hon möjligen redan brutits ned i det parlamentariska maskineriet?

/lasse sa...

Man kan nog ana en något sundare "valanalys" hos V, krav på extra kongress från en del. Det indikerar att det finns folk som är villiga att utmana sittande ledning. Brink verkar vettig på många sätt och inte tappad bakom en vagn.

Karl Malghult sa...

Immanuel Wallerstein kommenterade det svenska valresultatet i sin senaste analys:
http://fbc.binghamton.edu/290en.htm


"Folkrörelserna" som man fick lära sig i skolan (arbetarrörelsen, bonderörelsen, frikyrkan m.m.) har ju inte precis visat några livsgnistor på länge. De har slagit sig till ro i sina 1960-tals- kontor och -lokaler (varav i många fall kan de tjäna storkovan på att hyra ut den centralt belägna fastigheten till affärer och som affärskontor. Har för mig att Immanuelskyrkan i Stockholm har förmögenhet motsvarande en miljon per medlem på grund av att man äger ett stort hus i cityt, detta gäller även i många andra städer) Att besöka Missionsförbundet en söndag är ungefär som att besöka den vanliga gamla svenska kyrkan dvs ett par pliktskyldiga yngre medlemmar som kommit dit för att deras (60+ i ålder) föräldrar är med, inte att undra på att Livets Ord som kommer med tydliga svar på livets frågor och med en gemenskap som går ut på att locka alla från vilsna själar som utbytesstudenter till nyblivna änkor i en enormt stark sektgruppering går framåt.

/lasse sa...

Wallenstein:
"What the German SPD and other social-democratic parties came to stand for at that time was the social compromise called the "welfare state." In this objective, in the period of the great expansion of the world-economy during the 1950s and 1960s, it was quite successful. And at that time, it remained a "movement" in the sense that these parties commanded the active support and allegiance of very large numbers of persons in their country."

Jag måste nog protestera mot en del av detta, ekonomin var inte en extern sak som gjorde välfärdstaten möjlig. Ekonomi var en integrerad del av politiken för att inte säga huvudnumret för att åstadkomma det som åstadkoms. Den expansion som var då berodde till inte så lite på att alla industriländer förde en likartad politik för full sysselsättning och utbyggnad av välfärdsstaten.