söndag 4 november 2012

Bilder från Syriendemonstrationen - del 2

Här är bildsvit nummer två. Eventuellt kommer en omgång till i morgon.En av talarna, den anti-imperialistiske veteranen Stefan Lindgren, talet kan läsas här.


En annan veteran, Erik Andersson

Man bar omkring på något som verkade som en liten lik-kista, med diverse symboler som antydde USA, FN och EU.


Erik Jonsson höll igång mängden med slagord

Juristen Erik Göthe talade mer avspänt om folkrätten, allt medan skränande motdemonstranter (jag fick just veta att de skrek anti-judiska paroller på arabiska) försökte dränka talen.

"Saudiarabien är världens värsta diktator" och är väl därför särskilt lämplig att bekämpa Syriens regering (obs. ironi!)

Någon eldade upp en USA-flagga samt den där kistan som förekom lite högre upp i bildserien

Denne man talade arabiska, det är mer än vad jag gör. Men eftersoms en stor del av mötesdeltagarna verkade vara syrier gick nog budskapet fram i alla fall.

Det här var en dansant kille. Han gjorde mig nervös, för han dansade på utsidan av räcket till talartribunen. Jag oroade mig för att han skulle tappa greppet och ramla. Men det gick bra.

Mohammed Omar höll ett anförande medan dansaren höll sig stilla en stund. Talet finns här.

Jag missade namnet på den här talaren, men han är ledande i en av de två grupper som organiserade dagens demonstration.


10 kommentarer:

martin sa...

Det är tydligen bara när man tillhör etablissemanget som motdemonstranter emot en släpas bort och körs iväg i bussar av polis.

Björn Nilsson sa...

Jag vet inte vad som står i regelboken, men det låter väl rimligt ...

Erik Jonsson sa...

Vadå "tillhör etablissemanget"? Vilka "tillhör etablissemanget"? Om de anti-imperialistiska syrienvännerna skulle "tillhöra etablissemanget" i hjärnan på "martin" så är han väl en av dem som menar att "uteliggare egentligen är rika". I ett läge där hela den svenska eliten sluter upp för kriget mot Syrien är en sådan kommentar pinsam. Trotskist? Det brukar vara trotskister när det blir riktigt fel.

Björn Nilsson sa...

Nja, jag tror Martin kan tala för sig själv, men jag undrar om du inte missförstod vad han skrev. Hade det varit det politiska etablissemanget som utsatts för äggkastning hade nog polisinsatsen mot kastaren varit betydligt kraftfullare. Söndagens demonstration var väl knappast "establishment"! Tror han menade det.

Omar sa...

Mannen med glasögon som höll tal på arabiska på den näst sista bilden heter Ali Malla.

Björn Nilsson sa...

Tack för det, man lär sig något nytt varje dag!

martin sa...

Det handlar förvisso inte bara om äggkastaren. Hade stödet för syrien varit en av etablissemanget gillad demonstration, då hade varenda slagordskrikare i motdemonstrationen, motats bort och släpats in i bussar för att transporteras till Ulriksdal eller någon annan förort. Men nu var man selektiv och tog bara bort den specifika individ som kastade grejer på demonstrationen.

De motdemostrationer jag gått på brukar ett par hundra personer bli säckade tillsammans med 10-20 skräpkastare. Är du del av etablissemanget, då får du istället hjälp av polis med arbetet att städa upp din demonstration, bråkmakarna grips som individer och plockas ut ur din demonstration, som i detta fallet.

Erik Jonsson sa...

Ursäkta, martin, håller helt med, intressant iaktagande dessutom.

martin sa...

Erik,
du behöver inte alls be om ursäkt. Jag är ofta otydlig, ibland medvetet för då kan jag få möjlighet att utvekla resonemanget när det blir missförstånd. Så det är en viktig del i en dialog.

Anonym sa...

Och där outade sig Erik J som trotskist. :)