onsdag 7 november 2012

Det viktigaste?

Vad var det viktigaste på framsidan av Svenskans nätupplaga i morse? Att herr Obama, som väntat, får bedriva förstörelseverk under fyra år till (alternativet hade varit att en kille från planeten Kolob med magiska underkläder hade gjort ungefär samma sak)?

Eller var det en brännpunktsartikel längre ner, som inte innehöll några nyheter, utan vad jag såg i stort sett upprepade kända fakta och ståndpunkter? Slutklämmen (med kursiveringar av mig):

Om och när den globala oljeproduktionstoppen inträffar och produktionen börjar avta så kommer det sannolikt att innebära den största kris som den västerländska civilisationen någonsin ställts inför. Det kommer att i grunden förändra våra ekonomier och de liv vi lever. Ändå har inga politiker detta på sin radarskärm, och endast väldigt få forskare. Det är på många sätt möjligt för oss att anpassa oss till den nya verkligenheten, men inte om vi väljer att ignorera den.

Peak oil, oljetoppen, innebär inte att oljan tar slut - däremot att priset för att använda den blir omöjligt högt i ett samhälle som bygger på att oljan är billig. Det kommer att bli en "change" som herr Obama och hans skumma kompisar inte kommer att kunna göra så mycket åt.

Den här bilden är från 24 oktober ...
... och den här från onsdagsmorgonen.
En som resonerar som klimatförnekare av det värsta slaget skulle säkert utropa: Titta, bensinen har ju blivit billigare, det finns ingen oljekris! Jag minns en skämtteckning i DN för många år sedan. Två gubbar vid en bensinstation. Den ena säger (med reservation för att jag kanske minns de exakta talen fel): "När bensinpriset går över åtta kronor är smärtgränsen passerad!" Varpå den andra säger: "Jag minns när smärtgränsen var fem kronor!" Med andra ord, när bensinpriset låg på en femma gjorde några tioöringar till eller från ganska mycket, samtidigt som det fanns en beredskap hos konsumenterna att faktiskt lägga upp några kronor extra. Men när priset är nästan tre gånger så högt, vad gör några tioöringar hit eller dit för skillnad? - De kan göra skillnaden som får marknaden att stagnera. Och eftersom det mesta vi gör idag är byggt på förbrukning av billig olja så är det här allvarliga saker.

Nu kan man inte utesluta att det finns en del fulspel bakom oljepriset globalt. De som kontrollerar marknaden försöker pressa ut så mycket det går av kunderna. Men den grundläggande tendensen kommer vi inte undan: det finns massvis av olja, men vi närmar oss en punkt där utvinningen blir för dyr i förhållande till vad man får ut. På sina håll märks det sedan länge. Jag hade en bloggpost för över fyra år sedan som beskrev hur bönder i Thailand gick tillbaka till vattenbufflar när det blev för dyrt med traktorer, samt hade en del funderingar om vad det kunde betyda för ekonomin i stort. - Uppenbarligen kan vi inte räkna med att lösningar som i sig kräver en massa oljeförbrukning kommer att lösa problemen för oss, utan det måste till ny (eller gammal) teknik för att gå vidare. En framtidsbransch kanske blir uppfödning av rejäla dragarhästar?

För en del år sedan skrev jag om Björn Forsbergs bok Tillväxtens gränser. Nu har han startat en blogg som jag bokmärkt.

15 kommentarer:

Kerstin sa...

Det är väl för att kunna bestämma priset och hålla det nere så länge som möjligt som världens största demokrati nu bestämt sig för att lägga under sig alla stater som har olja. Så de tänker nog en del på det här också - fast väldigt fel.

Jan Wiklund sa...

EROEI går inte att göra något åt. Och militären hör till det som slösar mest på olja...

Men vi andra borde satsa snabbt som fan på att bli oberoende av fossila bränslen (och dit kan man räkna även uran, det är det också ont om).

Pierre Gilly sa...

Bensinen har aldrig varit billigare, mätt i hur lång tid folk behöver jobba för att kunna betala en liter. Knappheten motverkas i alla fall tillfälligt av stigande reallöner.

Anonym sa...

Intressant är att både Obama och sent omsider har lagt upp planer hur USA skall halvera behovet av importerad olja 2020

Importbehovet av olja är idag det lägsta på 16 år. Fortsätter den trenden så faller argumnetet att USA krigar pga olja.

eldorado

Björn Nilsson sa...

Kerstin + Eldorado: om USA inträder i permanent lågkonjunktur kanske oljeefterfrågan fortsätter att falla och argumenten för oljekrig minskar. Det innebär nog tyvärr bara att man plockar fram andra argument för att hålla det militärindustriella komplexet igång.

Jan, av någon anledning satsar USA-militären vad jag hört på miljövänliga bränslen ... tänk, bomber fällda av plan som drivs av 'grönt' flygbränsle!

Pierre, det stämmer nog i Sverige, men hur är det i USA där medianlönen för arbetare i stort sett legat stilla under flera årtionden? Där är man kanske känsligare även för rätt måttliga prishöjningar.

Anonym sa...

Bjorn, om det blir permanent lågkonjunktur i US kommer det nog finnas svårare frågor att lösa än oljetillgången.
Mig veterligen har aldrig USA startat ett krig med oljan som argument, det är snarare kritikerna som alltid hävdat att så är fallet. Det är alltså dessa som får leta nya argument

eldorado

Björn Nilsson sa...

Officiellt startar man ju inte krig om olja, utan om fina humana principer. Men skulle oljebehovet minska så skulle USA ju (om inte det militär-industriella komplexet tryckte på) inte ens behöva dra valser om mänskliga rättigheter eller kvinnofrigörelse när man vill bomba sönder ett land. Man kanske kunde lösa de egna problemen i stället. Men det är mindre troligt. Det blir snarare fortsatt malande om "diktatorn som ..."

martin sa...

Intressant det där med kris. Man skulle utlösa en kris vid minskad konsumtion av olja som skulle vara historisk också. Bygga korthus och administrera dem kräven en säker hand.

Björn Nilsson sa...

Martin, jag är inte riktig säker att jag förstår hela ditt resonemang ...??

martin sa...

Oljeindustrin har fingrar överallt. Det är som alla industrier ett kort i botten på korthuset, det är inte bara att rycka ut det. Vi har ju blivit vana vid begrepp som "too big to fail". Vi vet också att ingen organisation ger sig utan strid, hur irrelevant den än må ha blivit. Hur tror du oljeindustrins kamp för sin överlevnad kommer te sig i en värld som skulle köpa mindre och mindre olja? Jag tror inte de dör med värdighet...

Björn Nilsson sa...

Man kan ju tänka sig att åtminstone delar av branschen ser framtiden an med tillförsikt. Har man soppa att sälja bör det finnas kunder ett bra tag framåt. Värre är det väl för verksamheter som bygger på billig olja, det kanske blir våldsammare reaktioner där.

martin sa...

Björn,
paniken börjar inte med att man slutar tjäna pengar. Paniken och de ovärdiga dödsryckningarna börjar redan vid minskade vinster.

Björn Nilsson sa...

Jo, det säger jag inte emot. Har man vant sig vid en uppskruvad vinstnivå blir det svårt att skruva ner förväntningarna igen.

Jan Wiklund sa...

Ingen mindre än Pentagon författade en skrift för några år sen - http://www.fas.org/man/eprint/joe2010.pdf - där de förklarade det här med peak oil och manade till motåtgärder. I första hand energibesparingar, men jag förmodar att de inte var helt negativa till att lägga beslag på så mycket olja som möjligt.

Björn Nilsson sa...

Det verkar som om militären i USA (och i Tyskland också, tror jag) är rätt klara över åt vilket håll vinden blåser. Men som militärer ser de väl alternativet "vi skjuter oss ut" som det lämpligaste, tyvärr.