torsdag 29 november 2012

Två lästips

I föregående inläggs kommentarsfält framlade mina vakna läsare ett par lästips som är så intressanta att jag lägger upp dem här i ett eget tips-inlägg:

Skvitts har något som väl kan kallas 'litterär utopi' om hur samhället kan organiseras utan kapitalister som ändå bara rör till det mesta: Bara lite gemenskap.

Och Jan tipsar om en text av mer samhällsvetenskapligt-analyserande sort, skriven av en aktivist-schweizare vad jag förstår. Allmänningar, gemenskaper och rörelser: innanför, utanför och mot kapitalet.

På sätt och vis hänger texterna ihop, de visar olika infallsvinklar mot samma problem: hur skall vi kunna samarbeta tillsammans för ett bättre samhälle, och vad finns det för krafter som verkar för respektive emot?

Som bonus lägger jag in en egen hemsnickrad tuschteckning på rispapper, gjord för många år sedan. Den kan väl illustrera hur ensamt det är i vintermörkret om man inte är flera goda vänner som är tillsammans i vintermörkret!

PS. Läs gärna Schlaugs lägesbeskrivning också! DS

4 kommentarer:

Sara S sa...

Förstod att du hade problem med .rar-filer. Här finns essäerna jag tipsade om förut, av Lars Bergquist.

http://www.scribd.com/collections/4016571/Lars-Bergquist-Hade-Marx-Fel

Eller ja, en av hans tre essäsamlingar. Ska ladda upp de andra småningom.

Björn Nilsson sa...

Tack, ja, med den här adressen går det bättre!

Sara S sa...

Har nu också lagt upp Bergquists essäsamling "Om staten" samt hans fristående vetenkapshistoriska essä "Marx och Darwin".

http://www.scribd.com/collections/4036710/Lars-Bergquist-Om-Staten

http://www.scribd.com/doc/116235088/Marx-Och-Darwin

Björn Nilsson sa...

Puh, så flitigt, kan du också tipsa om hur man fixar några extra timmars lästid per dygn också! Marx och Darwin låter väldigt intressant!