lördag 17 november 2012

Vågar man säga ifrån?

Man skall inte idealisera om hur "det var förr". Ofta var det otrevligt. Men vuxna personer kunde ge okända barn och ungdomar tillsägelser om det pågick dumheter, och detta utan att bli attackerade med skällsord eller handgripligen.

DN har korrigerat åldern på den nedslagna damen i Helsingborg från 90 till 87 år. Det gör inte saken bättre. I den åldern skall man kunna gå tryggt på gatorna, och ge ligister en tillsägelse, utan att behöva riskera livet, även om man mänskligt att döma inte har så långt kvar. Och när man levt ett så långt liv - att bli utsatt för sånt här av ett gäng kräk som förmodligen inte gjort så mycket vettigt i sina ynkliga liv. Det är vidrigt.

Om jag minns det rätt var det en man som försökte säga till klottrare här på Söder för en del år sedan - han blev dödad. Stora i käften är de, tills eventuellt polisen får tag på dem. Då kan ju advokaten meddela att "min klient mår inte så bra just nu". Ja, om de nu inte skall spela stenansikten och showa för sina kompisar vid rättegången, förståss. Kräk.

Ännu finns det modiga personer som vågar säga till, men hur länge till? Skall man vara beväpnad för att våga göra det, och vart tar då vårt samhälle vägen!


5 kommentarer:

martin sa...

Det är bara genom att säga till, genom social kontroll man stävjer sånt här. Men alienationen har gjort att dessa ligister aldrig blivit tillsagda. De växer upp i ett bostadsområde som är tomt på vuxna hela dagen, där lever de som flugornas herre efter sina egna regler. Såna här artiklar syftar främst till att vidare alienera människan, de illustrerar inte hur ofarligt det är att säga ifrån, de dokumenterar bara de få fal där det får stora konsekvenser. I de flesta fall dryper de av med svansen mellan benen och ett tillmäle kastat över axeln.

Jag har vänner som säger ifrån, jag säger själv ifrån, då social kontroll är det samhället bygger på.

Titta på SD filmerna, där ser ni en som säger ifrån, ensam säger till ett gäng berusade pojkar i manskostym. De reagerar då precis som de pojkar de är.

Den sura gubben/kärringen är samhällsbärare på sitt sätt.

Björn Nilsson sa...

Jag hoppas det. Att man är samhällsbärare alltså.

martin sa...

Den sura finske gubben som vrålade "Vad i helvete tar ni er till!" från fönsteret i betongen där jag bodde. Han fyllde en viktig funktion, han bidrog till att hålla samhällsmoralen uppe.

Björn Nilsson sa...

Kastade han ner en urdrucken Koskenkorva-pava för att understryka det hela också?

martin sa...

Nope, på den tiden fick man pant på dem! Han var kanske inte den mest exemplariska vuxennärvaron i betongen, men det var bättre än inget.