lördag 17 november 2012

Vem kom först - spjutet eller människan?

Svaret på denna till synes märkliga fråga är enkelt: spjut fanns hundratusentals år innan vår art av människa uppstod, och även innan neanderthalarna fanns. Vi får gå tillbaka till en föregångare med det latinska namnet Homo heidelbergensis för att hitta tidiga spjutanvändare. Heidelberg ligger i Tyskland men fanns över väldiga områden. Nu har arkeologer i Sydafrika hittat spjutspetsar som är en halv miljon år gamla och gjorda av 'heidelbergare' enligt artikel i New Scientist. Alltså: för en halv miljon år sedan var en del av våra föregångare klyftiga nog att sätta fast en vass bearbetad sten på en stång och därmed förvandla denna kombination av två/tre material till ett dödligt vapen.

Det fanns naturligtvis föregångare: spjutet som bara var en stav med vässad spets. (Kanske det var en utveckling av den enkla käpp man kunde gräva i jorden med för att hitta ätliga rötter.) Fynd antyder att 'heidelbergare' bedrivit massjakt med den typen av vapen.

Och då är vi inne på det där intressanta ämnet med kulturell utveckling, teknologi och språk. Om ett antal jägare från äldre stenåldern skulle samarbeta för att masslakta vilda hästar borde man redan då ha utvecklat en rätt god förmåga att kommunicera med varandra. Det måste ha funnits samarbet och kapacitet att dirigera en ganska stor grupp mot ett gemensamt mål. Vad kan man jämföra med? En jagande chimpansflock kanske? Chimpanser kan ju tillgripa redskap i vissa lägen. Men 'heidelbergarna' följdes av mer avancerade grupper, de blev en länk i en kedja av alltmer avancerad kultur. Mer och mer kunskap och ideer packades in i 'heidelbergarnas' och deras efterkommandes hjärnor, och nu är vi var vi är idag - på gott och ont.

Att även de nya fynden gjorts i Sydafrika är märkligt. Är det en tillfällighet eller var det verkligen där nere som de stora kulturella sprången först gjordes? Har haft den frågan uppe tidigare. Den lär dyka upp igen.

5 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Sydafrika innehåller många hemligheter om människans historia. Mycket tyder att den moderna människan har sitt ursprung där så att man har hittat ännu äldre spjutrester är bara logiskt. Spännande.

Pierre Gilly sa...

Spjutet och annan teknik, som elden, gjorde människan. Vår teknik och anatomi hänger ihop. Vår anatomi är ett resultat av vår teknik, och tekniken ett resultat av anatomin.

Björn Nilsson sa...

Det lär komma mer intressanta upptäckter - som egentligen bekräftar vad intelligent folk antog redan på 1800-talet, nämligen att tekniken, hjärnan och anatomin utvecklades i samspel med varandra.

martin sa...

Den abnorma och onödiga intelligensen hos människan. Kanske kan förklaras om hård gruppsammanhållning och evigt krig. De har tävlar emot varandra för överlevnad och fortplantning, vilket trissar upp intelligensen i absurdum.

Björn Nilsson sa...

Primatforskning, som jag nämner ibland på bloggen, kan ge en del ledtrådar. Såg idag att även chimpanser har medelålserkris.