fredag 2 november 2012

Gammal järnutvinning i Sydamerika


Enligt de äldre och mest logiska teorierna befolkades Amerika först av människor som kom över från Asien när Berings sund var torra land. På senare tid har det kommit fram data som verkar pålitliga om att en viss invandring skedde över Atlanten från Europa under senaste istiden, och detta kanske 5000 år tidigare än folkvandringarna från Asien. (Har skrivit lite om det tidigare.) 

Ur den synpunkten är det ändå uppseendeväckande att spår efter 12000 år gammal järnbrytning har hittats i norra Chile, alltså väldigt långt från invandringsområdena i norra Amerika. Den första befolkningen i Chile har utvunnit järnoxid som använts för färgning, och man verkar ha varit först med sådan verksamhet i hela Amerika, nord och syd. Andra gruvor för järnoxid har hittats i Sydamerika, men de är av nyare datum - på vår sida av år noll. Intressant är att detta ändå aldrig ledde fram till en järnålder på andra sidan Atlanten. Ur-amerikanerna kunde utvinna och göra saker av guld, silver och koppar, men de hade inget järnpansar att sätta emot spanjorernas bepansrade knektar.

Det står inte mycket om tekniken i själva brytningen, men jag antar att man plockade loss järnhaltiga stenar som sedan bankades sönder till pulver. Ockrapulvret kunde blandas med exempelvis fett som fungerade som bindemedel och användas för färgning. Man kunde måla föremål eller sig själva med den rödaktiga färgen. Liknande teknik användes av grottmålarna i Europa. Färgpulver blandat med äggula och vatten ger en väldigt hållbar färg, tempera, som ikonmålarna fortfarande använder. Lägger man i stället pulvret i olja får man oljefärg. 

En sista fråga: kom järnbrytarna i Chile själva på tekniken, eller var kunskapen något de förde med sig norrifrån? I så fall borde det finnas ännu äldre och oupptäckta järnbrott längs vandringsvägarna längre norrut.

2 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Vår mänskliga historia skrivs om nästan dagligen. Spännande är det och det är nog inte slut med detta.

Björn Nilsson sa...

Det lär komma mer. Tråkigt bara att ett av de intressantaste forskningsområdena, det från Iran via Irak och Syrien till Turkiet, till stora delar är krigszon.