måndag 5 november 2012

Bilder från Syriendemonstrationen - sista omgången

Innan jag lägger ut de sista bilderna från söndagen vill jag peka på en artikel som delvis handlar om den hotfulla situationen för kristna i Syrien. Den är skriven av en dam som jag uppfattar som tillhörande Israellobbyn, och som predikar att kristna är hotade av muslimer.

Det verkliga läget är betydligt mer komplicerat. Hotet i Syrien kommer från inhemska och utländska extrema sekterister som betraktar alla utanför den egna kretsen (inklusive muslimer med 'fel' åsikter) som fiender. Nu beväpnas och uppmuntras de av yttre makter. Tidigare tvingades kristna i Irak till massflykt ungefär av samma skäl. - 'Motdemonstranterna' vid Sergels torg i söndags kan misstänkas tillhöra den här extrema och farliga riktningen som inspireras och finansieras av diktaturerna på Arabiska halvön.


10 kommentarer:

Kerstin sa...

Det händer inte ofta, men ibland skulle jag vilja bo närmare Stockholm.

Björn Nilsson sa...

Du kanske kan bygga en tribun på tomten och hålla tal för råddjur och harar?

OldWolf sa...

"I söndags förenades en grupp islamister och nazister i en demonstration till stöd för mullorna i Iran och terrororganisationer som Hamas och Hizbollah. Motdemonstranterna på andra sidan Sergels torg var dubbelt så många och tydliga i sitt avståndstagande från islamismen. Gruppen bestod av personer med iransk, kurdisk och irakisk bakgrund. Men var fanns representanterna för det svenska politiska etablissemanget? Borde de inte ha varit på plats för att försvara de medborgerliga fri- och rättigheterna?"
Det var tydligen många demonstrationer på Sergels torg i söndags.
http://www.dn.se/debatt/jag-kan-inte-havda-ratten-att-ga-kladd-i-bikini-i-mosken

Björn Nilsson sa...

Tror du missade datering av DN-artikeln. Den handlar tydligen om den eländiga al-Quds-demonstrationen som jag skrev några inlägg om på bloggen i slutet av september 2009.

OldWolf sa...

Ojdå! Slarvigt av mig. Det kommer gammal gods på twitter ibland, så jag får bli mer uppmärksam.

Björn Nilsson sa...

Den här gången var det islamister som var motdemonstranter (= mötesstörare, knäppgökar som skickats dit av sin lokale moske-gubbe).

Erik Jonsson sa...

Runt om i Europa växer syndabockspartierna i takt med att behovet av rikta missnöjet bort från makten ökar. Syndabockspartierna tycks allmänt ha hämtat ideologisk kraft ur amerikanen Samuel Huntingtons teorier om ett "civilsationernas krig", mellan den "kristna världen" och den "muslimska". Det ironiska i det hela är USA också genom sin klientstat Saudiarabien är källan till tillväxten av de extremislamistiska salafisterna (eller wahabiterna om man så vill). Att spy galla över dem utan nämna att USA-imperialismen är både fader och moder till dessa genom Saudiarabien blir en hjälp till finanskapitalets objektiva behov av att rikta missnöjet mot "muslimerna" för att kunna driva genom sitt nyliberala program. Låt oss inte göra det, salafisterna bör på grund av det nuvarande läget i Europa alltid nämnas med förnamn, de "USA/saudi-finansierade salafisterna" si eller så.

Björn Nilsson sa...

Har jag uppfattat saken rätt är det nog wahhabiter de bör kallas, om de är saudier av extrem natur och går i al-Wahhabis fotspår. Förhållandet mellan dessa, regimen i hemlandet, och USA (+ Storbritannien) kan nog vara rätt komplicerat. Ibland samarbetar de, ibland kastar de bomber på varandra. Al-Qaida verkar ju för tillfället vara inne i värmen igen, men hur länge varar det?

Erik Jonsson sa...

Al-qaida finns inte?

Den svenska informationen på wikipedia om al-Qaida är intressant. Det står bl.a. att al-qaida har namngivits av CIA och betyder "databasen" och att de aldrig har funnits en internationell organisation. Allt är påhittat och enskilda grupper i världen har tagit sig tillnamnet "databasen" med förhoppningen att det skall ge publicitet.

Kan man verkligen tala om al-qaida i Syrien eller menar de helt enkelt wahabiter kopplade till muslimska brödraskapet eller skolade någon annanstans med saudiska pengar? Är wahabiternas viktigaste roll i alla länder att vara ett redskap för imperialisternas söndra och härska politik? Var finns i så fall undantagen? Afghanistan?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Al-Qaida
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2012/07/29/al-qaida-okar-i-syrien/

Björn Nilsson sa...

Begreppet aQ är flytande. Det har ju beskrivits som ett nätverk, alltså inte en organisation, det har egentligen varit en idé. Men på den har idéns grunder har bildats verkliga grupper, som aQ på Arabiska halvön, aQ i Irak, aQ i Nordafrika. Det kanske finns flera. Idén sprids och omsätts i mer eller mindre organiserade grupper. Åtminstone aQ i Irak skickar folk till Syrien, eller om det är så att enskilda personer så att säga tar med sig idén till Syrien vare sig de är organiserade eller inte. En del av dem ingår förmodligen i västliga underrättelsetjänsters personella resurser, vare sig de begriper det eller inte. Även om USA/Saudi drar i trådar och finansierar och stödjer på annat sätt så verkar idén aQ åtminstone delvis leva sitt eget liv.