lördag 17 november 2012

Demonstration mot gruvpolitikenJag gick till Medborgarplatsen idag och tog några bilder vid protestdemonstrationen mot den vansinniga politiken vad det gäller exploatering av naturresurser som nu pågår i Sverige. Redan för ungefär trehundra år sedan skrev vårt riks-snille Christoffer Polhem om det olämpliga i att billigt skeppa råvaror ur landet och sedan köpa dem tillbaks dyrt i förädlat skick. Undrar om dagens härskare ens vet vem Polhem var? - Bossarna i exploatörsbranschen vet i alla fall att i Sverige står politikerna och glor som dumma fån och låter resurserna rinna ur landet.

PS. Svenskan har faktiskt ett litet reportage från mötet.
Så här såg det ut på avstånd - låt oss gå närmare!

Några samer var närvarande. Som så ofta är det samelandet som drabbas av exploatörernas giriga blickar.

Man kanske kan trösta sig med att det är värre på andra ställen, eller ...?

Mot kalkstensbrytningen på Gotland

Jag vet inte om den här fotografen tar en bild av Kasper eller av den samiska flaggan alldeles bredvid. (PS en dag senare: han plåtade båda, se resultatet här.) 

"Och vi ska profitera där" säger väl kapitalisterna.


"Vår profit" hojtar kapitalisterna, "glöm inte den!"

Det kanske går att anlita "din mamma" för att städa?

Det finns mycket att vara rädd för numera

Naturskyddsföreningens ungdomsförbund, bildades någon gång tidigt femtiotal tror jag.


13 kommentarer:

martin sa...

Man skall ha klart för sig var privat resursutvinning betyder. När de utnyttjat resursen till den är slut, då då det är dags att städa upp efter verksamheten. Då är dessa privata företag bankrutt och du står där med notan, notan som tillfaller det svenska folket.

Vem tycker du skall utvinna våra naturresurser? De som tar springnota eller vi?

Björn Nilsson sa...

Ja, konkurs vid rätt tid kan vara en lämplig taktik. Men hur många lokalpolitiker i resursområdena orkar tänka på det när de ser jobb idag som prio nummer ett! Och de centrala politikerna ser väl det som högsta ämbetsplikt att vara maximalt medgörliga, särskilt när det gäller utländska bolag.

martin sa...

Det är inte nödvändigtvis taktik. Det är ju konsekvensen att vara företag som lever på at sälja en resurs, när resursen är slut är givetvis företaget slut. De lägger inte pengar på hög i bolagen för den dagen då de skall avvecklas.

Ja, det är ytterst kortsiktigt. Politikerna är förbjudna att göra något av EU med mera. Så även om utvinning av resursen vore lämplig så har de inget annat att göra än att agera som en shoppare och se vem som kan göra det åt en.

Knapsu sa...

Jag får väl ta till favoritrepliken "-Det är ju så här vi vill ha det, det har vi ju röstat för"

Dessutom har ju SGU kartlagt var fyndigheterna finns och skänker bort sina data åt bolagen.

Vi har blivit en råvarukoloni, det nya Afrika.

Björn Nilsson sa...

Hrmph, jag tror inte jag minns att jag röstade för de där figurerna ...

Knapsu sa...

Inte jag heller, Björn! Men även vi vakna tillhör ju ändå kollektivet "Det sovande folket"

martin sa...

Pratade med en snubbe i veckan som jobbade med vattenrening i närheten av detta bolag:
http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.436226/gruvbolag-i-konkurs-lamnar-fet-saneringsnota

Det är tveksamt att Sverige tjänar en enda krona på att sälja ut brytningsrätter. Det kommer bli många springnotor fram igenom.

Björn Nilsson sa...

Vatten- och markrening omkring nedlagda gruvor kanske är den nya framtidsbranschen när förorenarna har gjort sig osynliga?

martin sa...

Vi tror det iaf. Därför har vi börjat ett projekt tillsammans med ett företag i avfallsbranschen om vattenrening inriktat specifik på tungmetaller. Jag vill även kolla på rening av slamm, rening av slagg så att det kan användas som grus eller i betong.

Det är en verksamhet som bara kan komma att gå åt ett håll.

Vatten är en begränsad resurs, slamm, avfall och slagg kommer vara framtidens främsta naturtillgångar.

Björn Nilsson sa...

Vi kanske bör se upp: en dag kan EU komma och kräva att det byggs jätteledningar för att frakta ner vårt färskvatten till kontinenten. Vatten är ju ingen bristvara i sig, men sötvatten som kan användas för exempelvis bevattning riskerar att bli det (eller är det väl redan på sina håll).

martin sa...

De har varit på oss länge om att vår billiga el här uppe är en konkurrensfördel, så det har vi väl åtgärdat. Men vad tiden lider kommer vår stora tillgång på vatten häruppe vara en konkurrensfördel det med.

Vi kommer inte med motargument om att deras klimat är en konkurrensfördel

Björn Nilsson sa...

Knäpper Merkel med fingrarna så säger väl svenska politiker att "javisst, vi ska genast tömma Vättern så ni får ert vatten - för eftersom vi är med i EU kan vi ju inte säga att det är vårt".

martin sa...

Som jag sagt länge nu. Tyskland vann andra världskriget.