tisdag 20 november 2012

Militär urbanism i praktiken?

Det här är bilder från något ställe i USA (Muskegon, Michigan) som väl knappt någon jäkel hört talas om. Men det illustrerar något som jag läst om på annat håll, nämligen att militära resurser överförs till den civila polisen i ökande grad. Om jag förstår sammanhanget rätt så är det civila poliser på bilderna, men de har en pansarvagn och är rustade som militärer.

Man kan sätta etiketten 'militär urbanism' på denna företeelse. Jag har nämnt den flera gånger tidigare på bloggen, det är en militarisering som började i Tredje världens storstäder (och nu åter praktiseras i Gaza) men nu alltmer märkbart kryper in i Europa och Nordamerika. Allt kraftigare beväpnade poliser, övervakning, avlyssning, drönare ... Nå, om jag minns rätt klagades det redan i Sjöwall-Wahlöös deckare på sjuttiotalet om militarisering av den svenska polisen, och att polisstationerna under Carl Perssons styre som rikspolischef byggdes om till fästningar. Det har inte blivit bättre sedan dess.

De här bilderna föreställer, om jag hänger med rätt, en insats av delstatspoliser vid ett hotfullt familjegräl. Varför camouflagekläder? Varför militärvapen? Och ansiktsmasker? Vad väntar man sig egentligen? Det verkar som man är beredd på mycket snabbt ökad våldsinsats i alla fall. Rustar man för krig riskerar man att det blir krig också.

Några av mina tidigare inlägg:

Städer under belägring - den militära urbanismen
Den militära urbanismen avancerar
Det nya hundraårskriget


Police standoff in Muskegon ends peacefullymuskegonswat

4 kommentarer:

Knapsu sa...

Automatkarbiner och pansarfordon för att reda ut ett familjegräl, USA i ett nötskal!

Björn Nilsson sa...

När hårdvaran finns är det svårt att inte ha den med sig, "ifall ...". Vi är inte där ännu, men det skulle inte förvåna mig om det blir så. Svenska polisen lär vara rätt skjutbenägen jämfört med exempelvis norrmännen.

Unknown sa...

Det är en allmän uppgradering i USA av polisen mot mer militärbeväpning. Det kan inte finnas någon annan anledning än att de skall sättas in mot inre oroligheter. Makten förbereder sig alltså för att det amerikanska folket kommer att göra uppror mot den sociala nermonteringen av landet och styrningen från Wall Street. Betänker man att över 45 miljoner av amerikanerna är beroende av matkuponger från staten för att överleva så står det klart att USA är ett land i djup kris.

Björn Nilsson sa...

Om USA vore mer troget sina traditioner kanske man borde dela ut kuponger för vapen och ammunition i stället? - Nä, dåligt skämt i en usel situation. Men jag undrar hur regeringen där tänker klara sig mot ett uppror som förmodligen kommer att bestå av mängder av människor som inte är särskilt samordnade och som inte utgör en motståndararmé som är möjlig att besegra. Dessutom får man väl räkna med att före detta militärer, som ju har specialkunskaper, kan ta till vapen också. Det kan bli en riktigt otäck slakt. Och vem får tag på atombomberna?