Hushåll (CCI)
Jag klippte det här diagrammet från KI, Konjunkturinstitutets senaste konjunkturbarometer, för november detta år. Man kan ju se 'hushållens konfidensindex' som en beskrivning av hur folk än höjer huvudet i glädje och förväntan, än sänker det i oro för framtiden. Och nu går det utför igen. Inte lika våldsamt som när krisen bröt ut 2008, men vi får väl se - nivåerna börjar ligga lägre än under dot.com-krisen strax efter tusenårsskiftet och de globala konjunkturutsikterna börjar se dåliga ut. Sverige kan vara på väg in i en recession enligt KI:s generaldirektör.
(En språklig reflexion här: är 'recession' möjligen samma sak som tidigare kallades 'lågkonjunktur' eller 'depression'? Försöker man mildra språkbruket för att inte jaga upp folk, på samma sätt som när 'fattigvård' blev 'socialvård?)
Kanske hänger det nya deppandet samman med antalet varsel om uppsägningar som ökar, och om rubriker av den här sorten:
Lägre lön accepteras av SSAB-facket. Fackklubben Metall går med på sänkt lön på SSAB i Luleå.
Lönesänkningsoffensiven börjar ta fart på allvar, fler företag hoppar på trenden. Arbetslösheten har bitit sig fast, den privata skuldsättningen i Sverige betraktas som farligt hög. Alltså finns det anledning att oroa sig för framtiden, åtminstone om man är osäker om jobbet och har bostadslån upp över öronen, eller bara råkar vara lågavlönad helt enkelt. För att citera KI:
... hushållens syn på ekonomin är mer negativ än normalt. Framför allt är hushållens syn på svensk ekonomi och utvecklingen på arbetsmarknaden betydligt mer negativ än normalt.
Här är en intressant notering angående byggsektorn:
Byggkonjunkturen har försämrats betydligt de senaste månaderna. I november sjönk konfidensindikatorn ytterligare ett par enheter och såväl orderingång som byggproduktion och sysselsättning har minskat. Byggföretagen är pessimistiska inför de närmast kommande månaderna och räknar med att såväl orderingång som byggande och sysselsättning fortsätter att minska. Dessutom aviseras ytterligare prissänkningar.Annorlunda uttryckt: det uppstår utrymme för snabba insatser exempelvis vad det gäller bostadsbyggande. För det är ju så att det som är problem ur en synvinkel är lösningar ur en annan. Men om det finns oanvända resurser som borde användas, samtidigt som man tror att pengarna tagit slut, kommer man att få svårt med problemlösningen.
13 kommentarer:
Reagerade på NSD:s artikel om hur Metall gick med på lönesänkning. I artikeln fanns inte en enda kritiskt röst om avtalet.
Dålig journalistik eller vad?
Jag har då i alla fall svårt att tänka mig att alla arbetare okritiskt accepterade detta.
Det kanske gäller att välja rätt intervjuobjekt: om tio gubbar säger något om att "det är förjävlit" så får man väl försöka leta rätt på den elfte (bland kamraterna känd som Tok-Nisse) som säger att "det är väl bra".
Myten om lönesänkningens förträfflighet i kristider lever visst vidare inom Metall. Stefan Löfven kvarlämnade sopor.
Andra som skall ha riktigt dåligt samvete, är de som påstår att han räddade massor med jobb. För det påståendet finns inga belägg alls, bara en massa varmluft, mer än nog att driva ett stort växthus. Det skulle skapa fler jobb än de Lövfen påstås ha räddat.
Är det en konjunktursvacka vänder det uppåt och då skulle de klarat det utan lönesänkning. Är det ett värre tillstånd, långvarig kraftigt vikande efterfrågan, får de packa ihop likafullt med eller utan lönesänkning. Och då är det givetvis bättre att man har sin fulla lön fram tills dess.
Så som det är nu är de förlorare oavsett hur det går, liksom övriga samhället. Dumt är bara förnamnet.
Det är väl den senaste lönen som bestämmer hur hög a-kassan blir? Ur den synpunkten skall man hålla emot lönesänkningar, även (eller speciellt) i företag som ändå kan misstänkas gå över styr om ett tag. Om man sedan tänker sig upprepade perioder av arbetslöshet, nya arbeten till lägre lön, ännu lägre a-kassa nästa gång, nytt arbete med ännu lägre lön etc. etc.
Ja, genomsnittlig inkomst under senaste året som a-kassan baseras på, tror jag.
Pensionsavsättningar lär väl bli mindre pga av den sänkta lönen. Fast det kanske inte spelar någon roll om den ändå bara spelas bort på.
Krisen är ett bra redskap, ger redan utdelning ser jag... :(
Metall i Oxelösund vägrar gå med på lönesänkningar. Är det de som skall visa vägen?
"Någon måste börja", frågan bara vem "Någon" är och var denne "Någon" håller hus numera! Metall känns inte helt trovärdigt som motståndsrörelse som det ser ut nu, men jag kan som vanligt ha fel.
I Metall Oxelösund har vi dessutom en Vänsterpartist som Ordförande och kloka medlemmar som röstade ett rungande nej till lönedumpning.
Bra! Skall det bli verkligt hållbart motstånd måste det komma underifrån.
I USA har ett känt kakföretag nyligen konkat. Deras kakor, fyllda transfetter, socker och andra kemikalier har blivit svårsålda.
Fackförbundet, som förhandlade för arbetarna, gick 2004 med på lönesänkningar för att öka lönsamheten, samtidigt som VD:ns lön mångdubblades.
Bolaget fortsatte att krisa, när allt färre ville ha deras kakor. Ett antal VD:ar byttes ut på löpande band utan resultat, ty kakrecepten var ju desamma fram till konkursen.
Idag ger lönesänkarivrarna facket skulden för att fettkakebolaget konkade, och menar att facket varit omöjliga att förhandla med, dvs de gick inte med på ännu lägre lön.
Ett fint litet tack, för att de tidigare gått med på lönesänkning för att kunna höja ledningens löner.
De trognaste kunderna kanske har dött av fetthjärta eller något annat logiskt om man åt produkterna? - Jo, det är klart att så länge personalen anser sig kunna kräva betalning för att arbeta så kan man skylla på att den är omedgörlig. För en del år sedan påstods det att Wal-Mart kunde hålla så låga löner genom att en del av personalstyrkan fick socialbidrag. Vet inte hur stort det var, men det säger väl en del om hur kapitalismen uppträder när den släpps ut i full frihet.
Läste precis att SSAB försöker köra över Metall i Oxelösund, genom att "erbjuda" lönesänkningen individuellt.
Skicka en kommentar