torsdag 8 november 2012

Sparsamt?Ett elbolag har en reklamkampanj om elsparande och försöker vara lite roliga. Jag bara undrar, bortsett från det roliga: sparar man verkligen på något om man tänder stearinljus i stället för elektriskt ljus? Används mindre resurser för säg en timmes stearinljus-eldande än om några elektriska lampor får lysa?

7 kommentarer:

martin sa...

Energin i hela stearinljuset bidrar, mindre kostnad för belysning och uppvärmning. Men där man förlorar på det är skapandet av stearinljuset, förpackningen och distributionen av dem. Jag förutsätter att reklamen är ironisk, för det är bara alldeles för korkat annars.

För annars skulle man förslå nedläggning av fjärrvärmeverk och låta alla ha sin egen panna. Vilket är motsatsen till att spara.

Ironi kanske det inte är, det handlar om ett spara budskap från gynnare som vill sälja mer energi, så deras spara budskap är bra om det leder till större slöseri.

Björn Nilsson sa...

Man får väl förmoda att vinstdrivande företag inte driver kampanjer som gör att de riskerar sänkta vinster.

Jan Wiklund sa...

Menar du att E-on har köpt in sig i stearinljusbranschen?

Björn Nilsson sa...

Hm, det låter som en affärsidé ... "vi tar igen på gungorna vad vi förlorar på karusellen", för att citera den gamla Karl Gerhard-låten!

martin sa...

Nope, men jag menar att iom att alla energibolag sitter ihop i ett fysiskt nät. Om konsumtionen ökar hos Liljeholmens så är det bra för hela branschen, helt utan någon som helst konspirationsteori. Elnätet är som en hink dit alla häller sin energi, de kan inte skiljas åt i efterhand och bara plocka ut E-Ons el, ett högre utflöde ur hinken är bra för alla.

Det aluminiumsmältverk som gör de små värmeljusens aluminium bränner också en hel del el.

Det fina med att vara i botten av förädlingskedjan är att man tjänar på allt, så allt kräver energi.

Lasse Strömberg sa...

Liljeholmen? Numera kommer väl ljus från någon fabrik i långtbortistan och importeras hit med hjälp av det E-off inte förstår - energi.

Björn Nilsson sa...

Aluminiumsmältverk drar väl en jäkla massa el? Nu kan ju aluminiumfodralen till värmeljus återanvändas, men där går det ännu mer el.

E-on/offs förståelse är väl att dra in så mycket stålar som möjligt, oavsett hur det går till. Sedan får man i nödfall fixa en 'grön' fasad.