lördag 27 februari 2010

Ökat samarbete i Latinamerika och Karibien

Det händer mycket i världen så man har inte en chans att hänga med. För ett par dagar sedan fick jag syn på nyheten att 32 stater i Latinamerika och Karibien håller på att bilda en ny organisation, men att USA och Kanada inte får vara med. I artikeln nämns en del andra intressanta saker, som att alla är emot sanktionerna mot Cuba, mot militärkuppen i Honduras och att England hänger sig kvar på Falklandsöarna. Man får också veta att Brasilien stödjer Irans program för anrikning av uran.

Även högerinriktade regeringar som den mexicanska och colombianska är med om det här. Det kanske förefaller märkligt för en svensk som tycker att man alltid skall höra efter med Washington innan man hittar på något, men dagens borgerlighet i Latinamerika är kanske inte lika undergiven som tidigare. Det grepp som USA och Internationella Valutafonden hade över kontinenten tidigare har brutits upp, länderna gör sig friare och utökar samarbetet. Det är en mycket intressant utveckling.

Honduras var inte inbjudet till mötet. Annars hade man varit 33. Kanske kuppen i Honduras blir det sista av sitt slag. I samband med den missade Obama chansen att hoppa på det nya latinamerika-tåget, han ses förmodligen på många håll nu bara som en mer glappkäftad version av Bush, och USA:s roll trycks tillbaka ännu mer. En intressant fråga är dock hur det kommer att bli med USA:s militärbaser i Colombia. Colombias regering med starka band till USA måste vara en av de svaga länkarna i den nya organisationen. Å andra sidan finns ju ett antal medlemmar som inte är så eftergivna längre och som kan fungera som en motkraft.

Enligt en annan rapport har gruppen ännu inget namn, men man kommer att mötas igen i juli 2011 i Venezuela.

6 kommentarer:

Kerstin sa...

Börjar det inte snart bli dags att fly till Venezuela?

Björn Nilsson sa...

Det är för varmt där. Förmodligen är drinkarna för billiga också.

Jan Wiklund sa...

Här är en annan kommentar till samma händelse: http://fbc.binghamton.edu/274en.htm

Björn Nilsson sa...

Intressant länk - är det inte dags att borgarmedia börjar hetsa mot Brasilien också? Eller har man inget kläm på vad som händer där?

Har du skrivit ditt gästinlägg ännu, förresten?

Jan Wiklund sa...

Förlåt, Björn, det har jag nog glömt. Vad skulle det handla om?

Björn Nilsson sa...

Helt fritt val så länge det inte kolliderar med aktuell lagstiftning. Något om Jordens Vänner eller Gemensam Välfärd kanske, hur organisationer av den typen förhåller sig till partier, vädret, dumma människor, någon fråga om samhällsbygge som du tycker verkar intressant, eller vad som helst.