måndag 22 februari 2010

Vann fel ekonom?

Det kom just budskap om vem som vann Dynamitpriset i Ekonomi. Med andra ord priset för de värsta klantskallarna inom den samtida nationalekonomin.

Jag har puffat för Lindbeck tidigare, men han fick inte så många röster. Hade nog tänkt att Milton Friedman skulle ligga väldigt bra till, men det blev Alan Greenspan som kom etta med 5,061 röster och Friedman tvåa med 3,349. Trea blev Larry Summers.

They have been judged to be the three economists most responsible for the Global Financial Crisis. More figuratively, they are the three economists most responsible for blowing up the global economy.

Greenspan hjälpte till att skapa underlagen för den stora finansiella bubblan genom att ösa ut pengar och billig kredit och sprida konstiga ideer om system som reglerar sig själv. Friedman vann på sina konstiga ideer om ekonomiska modeller.

The vote totals for the other finalists were:

Fischer Black and Myron Scholes 2,016
Eugene Fama 1,668
Paul Samuelson 1,291
Robert Lucas 912
Richard Portes 433
Edward Prescott and Finn E. Kydland 403
Assar Lindbeck 375


Nå, på sätt och vis får vi vara nöjda ändå: att över huvud taget få med en svensk i denna lista av praktgenier måste ju vara en prestation. Sträck på dig, Moder Svea!

4 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Det fanns väll en svensk ekonom som nästan på egen hand gjorde slut på Ryssland i egenskap av ekonomisk rådgivare åt Jeltsin. Men vad hette han. Var det inte samma gubbe som gärna slogs med journalister?

Björn Nilsson sa...

Hedlund??

Pierre Gilly sa...

Anders Åslund, misshandlade Ryssland, men det var någon annan som misshandlade en journalist..

Björn Nilsson sa...

Jaha, det var en ...lund i alla fall. Men vem som spöat upp någon journalist, nej jag vet faktiskt inte.. Kjell-Olof Feldt var väl i farten och fajtades men var det inte mer av vanligt krogbråk? Vad gör Åslund numera då - Obamarådgivare månne?