lördag 20 februari 2010

Fuffens och globalisering?


Jaja, moderatledare Sten Nordin, där kan du stå och se så där klädsamt ledsen ut, din skojare!

Det är intressant när sociala nätverk kopplas samman. En sociolog kanske skulle kunna göra en tankeväckande utredning om vad som händer när några personer i ett politiskt parti - i detta fall moderaterna - skaffar sig kontakter med nyckelpersoner i en etnisk grupp - i detta fall somalier - för att stärka sin position. Ett parti knyts samman med en storfamilj ungefär. För Sverige antar jag att den här sortens nätverksbyggande mellan partier och etniska grupper är ganska sällsynta, däremot inte i utländerna. Skall vi ta det här som ett exempel på den av somliga så omhuldade globaliseringen? Man får väl vara glad att det inte var Hells Angels som värvades till Moderaterna i alla fall.

Förtroendet för politiken skadas
, skriver Aftonlövet. Frågan är om det inte redan är rejält skadat, möjligen beroende av att den äldre typen av partipolitik inte fungerar längre. Varför skall man rösta på politiker som själva inte kan besluta så mycket eftersom den verkliga beslutsrätten ligger på annat håll? Däremot kan de lyfta rejäla arvoden och pensioner. I vissa länder har parlamentsledamöter juridisk immunitet - börjar sådana krav komma i Sverige gäller det verkligen att se upp!

Tidigare kunde partierna hävda att de var till nytta för stora grupper av ordinära medborgare. Det är svårare för dagens sladdriga, medlemsfattiga, statsfinansierade och toppstyrda organisationer som dessutom mer eller mindre frivilligt betraktar sig som ombud för "marknaden", EU, USA, NATO och annat som är illa omtyckta i stora folkgrupper.

För att göra det hela värre är de stora partierna nästan som kopior av ett redan dåligt original. I kommentarerna till AB-artikeln försöker en del med den gamla valsen att socialdemokraterna minsann är lika dåliga. Då kan man ju undra om fuffens i ett borgerligt parti kan ursäktas med fuffens i ett annat borgerligt parti?

Inga kommentarer: