tisdag 2 februari 2010

Rösta på Assar!

Just det, nu har även du chansen att gå in på Real World Economics Blog och tala om vilka av ett antal nominerade ekonomer som bör få the Ignoble Prize for Economics. Till min glädje såg jag att det finns en svensk på listan över säkert mycket spända och hedrade kandidater. Allas vår Assar Lindbeck nämligen. Motiveringen till hans kandidatur ser vi nedan. Och som goda svenskar bör vi naturligtvis stöjda vår landsman!

Assar Lindbeck

By working to make the Riksbank Prize in Economic Sciences (“Nobel Prize in Economics”) almost exclusively a prize for neoclassical economists, this Swedish economist has contributed significantly to the conversion of the economics profession and of world public opinion to market fundamentalism.


RÖSTA PÅ ASSAR! Och så får du rösta på två till, det finns några pellejönsar att välja på ...

4 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Men Björn: De senaste fem sex åren har inte en enda nyliberal fått ekonomipriset! Numera domineras priset stort av kritiker av nyliberalismen som Paul Krugman, Joseph Stiglitz, Amartya Sen och Elinor Ostrom!

Men du har rätt i att på den tiden Assar var aktiv gick det mest till de religiösa - the terrible simplifiers som de kallas i FN-artikeln http://www.un.org/esa/desa/papers/2009/wp88_2009.pdf

Björn Nilsson sa...

De vanliga Nobelprisen utgår (mot Nobels önskan i testamentet) till folk som gjorde sin insats för länge sedan. Och Assar har ju varit i farten länge och borde därmed vara kvalificerad. Var inte han emot att Amartya Sen skulle få priset förresten? Du röstar väl på honom (Assar alltså)!

Vad sägs om det här:
Alla nationalekonomerna letar efter styckmördaren -
utom Assar
för han ligger i kassar!

Jan Wiklund sa...

Nej jag röstade på Friedman. Han har väl största (enskilda) skulden, åtminstone bland ekonomer.

Björn Nilsson sa...

Hrm, var har du den fosterländska andan egentligen!!!