torsdag 25 februari 2010

Demokrati även om det är inglasat

Här är en viktig sak om yttrandefrihet och möjlighet till opinionsbildning från nyhetsbladet som skickas till nätprenumeranter på Afghanistansolidaritet. Kolla här på föreningens hemsida och hur du gör för att själv få det elektroniska nyhetsbrevet.

Ulf Bjerén är en känd debattör och bland annat engagerad i föreningen Afghanistan Nu, som är motståndare till den USA-ledda militära närvaron i landet. Han höll på att sprida flygblad och sälja tidningen Afghanistan Nu vid Amiralen i Lyckeby häromdagen. Det dröjde emellertid inte länge förrän en representant för det bolag som förvaltar köpcentret dök upp. Han tyckte inte att Bjerén skulle stå i ingången och sprida flygblad.

– När jag hävdade min rätt att göra det kallade han till sig en vakt. Det uppstod en livlig ordväxling. Men Ulf Bjerén blev inte svaret skyldigt.

– Om det är privat mark, inglasat eller inte har ingen betydelse. Ulf Bjerén sa att de gärna kunde kalla på polis, men det var att kränka hans rätt enligt grundlagen.

– Då menade de på att om jag delade ut flygblad och folk kastade det på marken så skulle de skicka städräkningen till mig. Men jag kan knappast göras skyldig om folk skräpar ner. Ulf Bjerén har bland annat varit i kontakt med advokaten Ingemar Folke i Stockholm. Han har jobbat mycket med frågor som rör just tryckfrihetsförordningen.Han säger att Ulf Bjerén gjorde helt rätt som stod på sig.

– Det är en missbedömning, inte helt ovanlig, att om en plats är inglasad så är det inte allmän plats. Om utrymmet är öppen för allmän gångtrafik är det offentligt. Om det har speciella öppettider, som ett köpcentrum, så omfattas platsen av reglerna under de tider då det är öppet.

Det här är ingen ny företeelse. Redan när Vietnamrörelsen var igång fick man lov att kämpa ner motstånd i ett köpcentrum norr om Stockholm som försökte tränga ute aktivisterna. Det var i slutet av 1960-talet. Detta beskrivs i Åke Kilanders Vietnam var nära, sidan 258-260.

Man kan lära sig flera saker av det här:
  • Det räcker inte med att det finns formella rättigheter, man måste utnyttja dem för att de skall bli reella rättigheter
  • En del borgare föredrar att inte känna till rättigheterna för att därmed kraftfullt kunna hävda att de inte finns
  • En del borgare tar alla chanser för att stoppa kritik mot sitt Utopia på andra sidan Atlanten
  • Förmodligen är de beredda att gå över undantagstillstånd och lik också, ifall det verkar bra för affärerna

5 kommentarer:

Lena Källman sa...

Det är en mycket viktig fråga du tar upp. De offentliga rummen krymper och då är det viktigt att veta vilka rättigheter man har. De rättigheterna är till för att utnyttjas.

Pierre Gilly sa...

Låter som en bra början på Aktivistens handbok...:)

Jan Wiklund sa...

Alternativ Stad drev under 2007-2008 en kampanj på detta tema i ett antal gallerior i Stockholm. I alla fall utom ett drog sig vakterna tillbaka sedan vi läst lagen för dom. Undantaget var vårt fel eftersom vi gjorde mer än vi hade rätt till enligt lag.

Berättelsen om detta samt relevant lagtext finns på http://www.alternativstad.nu/Dokument/torghistoria.html

Björn Nilsson sa...

Verkar som om "Aktivistens handbok" är under utarbetande via Alternativ Stads praktiska insatser.

Man får inte använda megafon? Men det kanske fungerar lika bra med en talar med s k Stentors-röst?

Jan Wiklund sa...

Exakt, Björn!