torsdag 11 februari 2010

Stockholmspressens nedgång

Det här är en intressant fråga som ställs av en av TCO-utredarna:

När skall Stockholmspressen (DN och SVD) skildra den sociala verklighet, som lokal- och regionalpressen just nu är i full färd med att berätta om? Är nyhetsredaktionenna vid våra två största borgerliga dagstidningar idag så politiskt styrda att de medvetet undviker att se det lokal- och regionalpressen ser?

När? Tja, när skam går på torra land, eller vad vi nu kan hugga till med. Jag släppte en ena av dessa tidningar för ett år sedan, helt enkelt för att det var för lite att läsa i den. Inrikessidorna var till stor del en underavdelningen till kuf-sidan (ledaravdelningen), och utrikes var mycket åt det hållet också. Har hört andra som tycker sammalunda, och slutsatsen kan ju bli att dessa tidningar dömt sig själv till möjlig undergång genom att helt enkelt inte skildra viktiga delar av verkligheten. Kanske utredarna har rätt i frågan "bevittnar vi nu en socialpolitisk krasch?" - men de regeringsnära bladen verkar ha svårt att tala ut om det, vilket läsarna lägger märke till och går någon annan stans.

4 kommentarer:

Karl Malghult sa...

När skall stockholmspressen återuppstå? Det som finns är "rikstidningar" som försöker täcka något slags "riksområde" men som blir dåligt maskerad stockholmsjournalistik och samtidigt obefintlig stockholmsjournalistik.

Vi behöver ett par rejäla stockholmstidningar, inga utsmetade "rikstidningar" som är varken-eller! Då skulle man även desarmera den navelskådade vinklingen på stockholms-innerstad.

Björn Nilsson sa...

Det är väl gratisbladen som står för en stor del av den lokala journalistiken numera, konstigt nog. Om det går att återupprätta en kvalitativt högtstående lokalpress ... det är tveksamt, i alla fall om det är en papperstidning.

Sixten Andréasson sa...

Ja, drakarna (så kallades de en gång) krisar även ekonomiskt. SvD har ju statsstöd, men hur går det om det avskaffas som nyliberaler vill.
DN ska sparka folk - hur många var det? En femtedel.
Hur ska tidningen då kunna bli bättre.
Rena Aftomsången!

Björn Nilsson sa...

Rena Aftonbladet!