fredag 12 februari 2010

Myrdal möter Ganapathi

Fick just veta (tack, läsare Sixten) att Jan Myrdal, född 1927, varit i Indien. Inte nog med det, han har varit ute i markerna hos efterföljarna till de små gerillagrupper som han mötte och skrev om 1980. Nu har de blivit betydligt större. Inte nog med det, han har intervjuat generalsekreteraren för Indiens Kommunistisk Parti (maoisterna), Ganapathi. Det kanske är lika stort som när en svensk journalist tog sig ut i den vietnamesiska djungeln och intervjuade Ho Chi-minh i början av 1950-talet.

Här finns en kortare text om begivenheten, och med länk till ett längre dokument med den nog inte helt färdigredigerad intervjun med Ganapathi. Jag har skummat igenom den, inte riktigt förstått alla detaljer och kanske har en del frågetecken, men det kanske klarar ut sig så småningom.

Det är mer krut i gubben Myrdal än många av hans kritiker, det får man erkänna vad man än tycker om honom i övrigt! (Ibland tycker jag att han har krånglig satsbyggnad och ägnar sig åt så kallad name-dropping, exempelvis.)

3 kommentarer:

Chris sa...

Ha ha, håller helt med dig vad gäller "krånglig satsbyggnad". Kunde inte sätta fingret på det själv. Han är inte helt ointressant ibland, men det kommer ofta ut på ett konstigt sätt...

Björn Nilsson sa...

Funderar på om jag skulle sammanfatta mina synpunkter på hans sätt att skriva i ett separat blogginlägg - lite "kamratlig kritik" så att säga. Ibland tycker jag han borde ha hjälp av en sträng redaktör som ber om ändringar och förtydliganden.

Chris sa...

Jag har sett honom i debattprogram och kände att jag kanske uppfattade vissa genomtänkta åsikter som gick helt förlorade på grund av sammanhanget. Det är nästan lite sorgligt, han försöker säga något men det går inte fram så att andra människor kan förstå det.