måndag 22 februari 2010

Krigsspel?

Innan USA angrep Irak kördes krigsspel som visade att det kunde uppstå problem. Men vad jag minns blev problemen av annan typ än vad spelet förutspådde: visserligen fanns det irakiska förband som gjorde förvånansvärt hårt och framgångsrikt motstånd i Umm Qasr i söder, men det följande gerillakriget tror jag inte förutsågs.

Nu läser jag om krisspel som handlar om Iran. Iran överfaller ju inte grannarna, men det finns makter i regionen som gärna hotar Iran. Det förutsätts i ett krigsspel att Israel på egen hand angriper Iran, iranierna slår tillbaka direkt och med hjälp av krafter i Libanon och Gaza, och man minerar Hormuzsundet och vägrar tala med USA. Det blir en rejäl sammanstötning i stället.

Tja, vem har lust att tala med USA? En makt som hela tiden har beväpnat, finansierat och politiskt stött Israel kan inte bara låtsas att man inte har något inflytande där. Visserligen kan man hävda att USAmerikanerna är så ryggradslösa att de låter sig sparkas omkring hur som helst av israelerna, men är det trovärdigt? Och även om det faktiskt är så behöver man inte ta hänsyn till det. Då kunde man lika gärna säga att dumhet är ett argument, och det kan ju vilken liten struntdiktator som helst åberopa om läget börjar se besvärligt ut.

Förhållandet USA-Israel kan faktiskt tas som ett exempel på hur en stormakt gör en pyramidabel dumhet genom att binda sig till en liten lokal spelare som uppträder fullständigt opålitligt men som man inte kan göra sig fri från förrän det egentligen blir för sent. USA har gjort detta tidigare exempelvis på Balkan där man gick ihop med tvivelaktiga albaner i Kosova, i Irak och Afghanistan där man lierat sig med olika stammar och klaner, fransmännen hade liknande saker för sig i Indokina etc. Stormakten ramlar in och blir grundlurad av lokala smartskallar att gå deras ärenden. Men i fallet USA-Israel borde alla illusioner vara borta vid det här laget. Och tror USA:s ledare att världen i stort kommer att tacka dem om de låter israelerna orsaka att Hormuzsundet blockeras och världsekonomin sparkas över stupet tror de nog fel.

Mördande på avstånd är ju populärt, och israelerna har nu konstruerat ett obemannat flygplan som skall kunna nå Iran. Men det är en stor blaffa till flygplan, och iranierna har ju luftvärn, så det är fråga om hur användbart det är. Däremot kan man ju alltid anfalla folk som inte har luftvärn och inte kan försvara sig. Sådant är ju populärt i vissa kretsar.

Inga kommentarer: