torsdag 16 december 2010

Hur röstade Riksdagen egentligen?

Hur röstade de i Riksdagen egentligen om den svenska truppen i Afghanistan?

Utdrag från utrikesexcellensen Bildts blogg:

Det blev en mycket tydlig majoritet för Afghanistan-deltagandet vid dagens omröstning efter debatten i riksdagen. 290 ledamöter röstade för, och 20 ledamöter röstade mot.
Och då skall man notera att de 20 som röstade mot röstade för nästan tusen dagar till av svensk medverkan i ISAF i Afghanistan. Deras retorik lät annorlunda, men i realiteten röstade de för nästan tusen dagar till.

 Från Dagens Kotka (hela bloggposten):

16 vänsterparister väljer att avstå sin röster mot Sveriges trupphemdragning från Afghanistan. Endast ett tjugotal Sverige Demokrater röstar för hemdragning av svenska trupper från Afghanistan. Heder åt SD. Kvällen före har Lars Ohly (v) stått och intygat, sin bestämda åsikt, att de svenska trupperna inte har något i Afghanistan att göra, på ett protestmöte vid Mynttorget i Stockholm.

Vilka signaler ger detta svek ? Att Vänsterpartiet är retoriskt, och inget att lita på. Att Vänsterpartiets ”antiimperialism” är förhandlingsbart. Att SD är mer antiimperialistiska än Vänsterpartiet, och vinglar inte, hit och dit, i taktiska sken.

Skam över Vänsterpartiet. Må ledamöterna som lade ned sina röster, skämmas livet ut.

Utdrag från Kaj Ravings blogg:

Vänsterpartiet röstade för fred och bistånd istället för fortsatt krig när riksdagen idag röstade ja till att förlänga den svenska krigsinsatsen i Afghanistan. Tyvärr så röstade en stor majoritet av riksdagen för fortsatt krigande eftersom socialdemokraterna och miljöpartiet bröt den rödgröna överenskommelsen och gjorde upp med regeringen istället.
Enligt länken till vänsterpartiet så säger talesmannen Hans Linde inget om någon förlängning. Om vi kör lite källkritiska funderingar här: skulle Bildt, som är en ganska slipad politiker, ljuga om en sak som kan kontrolleras? Texterna till de motioner och propositioner som riksdagsledamöterna röstar om är offentliga handlingar, liksom vad som sägs i utskott och från talarstol. Är det troligt att vänsterpartister duckar om vissa inslag i vad de röstade för eller mot, och hoppas att ingen märker eller säger något? Men då insåg de inte att Bildt skulle komma med ett tjuvnyp i efterhand.

Man kan fråga sig varför Bildt skulle göra något sådant, om nu vänsterpartiet röstade som han ville, men det handlar nog om att sänka stämningen och öka splittringen bland krigsmotståndarna. Jag hoppas att det fungerar precis tvärt emot. Under tiden får väl händelser på slagfältet styra utvecklingen. "Be the first one on your block /to get your son home in a box" som Country Joe & The Fish sjöng för länge sedan, under ett annat krig. Det är bara att önska de afghanska motståndskämparna lycka till i sin kamp mot svenska och andra ockupanter.

6 kommentarer:

/lasse sa...

Endast ett tjugotal Sverige Demokrater röstar för hemdragning av svenska trupper från Afghanistan

”Endast” !

De är väl just precis 20 st i riksdagen.

V har 19 mandat, 19-16=3

Ohly(?) och två till, vilka då kan man fråga sig?

Kan det vara 16 st som inte vill gör sig omöjlig för en övergång till S om det skulle bli någon öppning där.

Björn Nilsson sa...

Kanske somliga inom V påverkats av förslaget som jag lagt fram här och där om att V kunde avvecklas och bli en milt laxrosa vänsteropposition inom SAP i stället, och nu fixar och trixar man för det? V verkar ju inte vilja bli någon verklig opposition i alla fall.

Anonym sa...

Vid gårdagens beslut fanns det två reservationer i frågan om den svenska truppen i Afghanistan, en från SD och en från V. V:s reservation var likalydande med den rödgröna överenskommelsen som man gick till val på, med andra ord att en avveckling av den svenska insatsen ska inledas första halvåret 2011. I första voteringen ställdes SD mot V, då vann SD med 21 röster mot 20. I den följande omröstningen ställdes SD mot majoriteten, i det läget avstod vänsterpartister eftersom deras förslag fallit. V är fortfarande fredsrörelsens röst i Sveriges riksdag!

Björn Nilsson sa...

Jag är inte helt övertygad. Eller inte alls, snarare. Det är för mycket av slingerbulterier i V, och Bildt var inte dummare än att han uppmärksammade det.

Kaj Raving sa...

Det är precis som anonym skriver där Björn. Det är bara att kolla protokollet från debatten (vilket jag gjort). Paragraf 15 här: http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2010/11:35

Vänsterpartisterna (och de miljöpartister som valde att stödja V:s reservation) valde (givetvis) att avstå istället för att stödja sd:s reservation med dess nationalistiska argumentation när den egna reservationen hade fallit.

Björn Nilsson sa...

SD, den ständiga ursäkten ... suck.