torsdag 11 september 2008

11 september

11 september och grå höstdag. Den blir inte mer uppmuntrande om man läser det här som handlar om Henry Kissinger, USA, och kuppen i Chile 11 september 1973. Salvador Allende hade valts på ett svagare mandat än Chávez och Morales idag, men han var lik förbannat Chiles laglige president. Chile blev ännu ett land i Sydamerika som drabbades av militär terror.

Vad som förmodligen är bortglömt idag är en hård diskussion som pågick inom vänstern angående Chile på 70-talet. Det fanns folk av modellen "eurokommunister" som pekade på Chile och sade: "Titta, den fredliga vägen till socialismen fungerar." Andra var mer skeptiska. Och så kom kuppen ... .

Förhoppningsvis har historien nu kommit utvecklats vidare så att det är slut med kuppandet och terrorismen i Sydamerika och valsedlarna får avgöra i stället. Och att "den stora påk" som Teddy Roosevelt ville svinga över staterna söder om Rio Grande nu är så gisten att den inte går att använda längre.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det uppmärksammas sällan att det finns ett positivt 11.9-datum också - 1906, då Gandhis ickevåldsaktionsstrategi föddes. Läs mer på http://www.folkrorelser.nu/datum/september.html

Björn Nilsson sa...

Positiva uppgifter har av någon anledning svårt att ta sig fram i mediebruset. Tack för upplysningen.