lördag 6 september 2008

Repetition om bolånekrisen

Repetitioner kan vara bra ibland så att man inte tappar sammanhanget. Här är en överblick över bolånekrisen i USA som jag hittade på HuffPost. Mannen som skriver det kallas Hale "Bonddad" Stewart (hur översätter man det? Hale "Obligationsfarsan" Stewart?). Det finns en massa kringhistoria som han inte tar upp men det är läsvärt i alla fall. Sammanhangen han förklarar är ganska enkla, men ibland är ju det enkla svårt att uppfatta.

Det var en oförklarad förkortning som jag måste kolla: GSE står för Government Sponsored Enterprises - regeringsstödda företag alltså. Jodå, det finns sådana i USA, och nu lär de kräva mycket pengar för att inte gå över styr.

På tal om bolån och vidhängande kris i Sverige stod det i DN idag att prisfallet på "lyxigare objekt" inte är så stort. En gissning: kan det hänga ihop med ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor som gör att det finns ett skikt rejält rika människor som inte är särskilt känsliga för räntor och liknande otrevligheter? De har en rejäl kassa för att fortsätta att köpa dyra bostäder helt enkelt. Därmed behöver priserna inte sjunka. Krisen drabbar i stället många av dem som tagit för stora lån och köpt på sig mer normala "objekt" till de uppblåsta spekulationspriser som har rått under några år. De sitter på ett boende med kostnader som är svårt att underhålla med mer normala inkomster.

Inga kommentarer: