lördag 6 september 2008

Nästa bankkrasch - hamburgare och krig

Nu är det en bankkrasch igen i USA, den elfte för året (och året är ju som bekant inte slut ännu). Silver State Bank i Nevada har gått på öronen eftersom man lånat ut pengar till folk som tänkt sig att exploatera mark och bygga lönsamma saker där att sälja - men nu har ju luften gått ur fastighetsmarknaden, och låntagarna står där med mark som inte kan exploateras och lån som de har svårt att betala ... . Det är bara för det offentliga i USA att bita ihop och betala förlusterna för att det inte skall bli allmän panik med desperata sparare som stormar bankerna för att ta ut sina pengar.

På tal om USA så har, enligt engelska Guardian, teorin att länder som har McDonalds hamburgarsyltor inte krigar med varandra nu visat sig felaktig. Enligt teorin skulle förekomsten av dessa institutioner visa att länderna fått medelklasser som är så välmående att de hellre köar för att få en hamburgare än att de går i krig mot varandra. Men både Ryssland och Georgien har McDonalds, så där spricker teorin.

Dessutom finns det ju det skumma förhållandet att länder med McDonalds tydligen inte har några svårigheter att gå i krig ändå. Ett antal västländer har ju utan större tvekan givit sig på Irak, Afghanistan och andra ställen. Var i själva verket krigsmålet att upprätta McDonalds i Baghdad och Kabul, och kanske i Mogadishu också?

Inga kommentarer: