måndag 29 juni 2009

Abiskos blå hål


(Vet du inte var Abisko ligger? - Men människa, plocka fram en karta över norra Sverige, Lappland, titta efter en stor sjö en bit väster om Kiruna som heter Torne träsk. Abisko ligger på dess södra strand och är namnet på några småorter samt en nationalpark!)

Man brukar säga att även om det är igenmulet så finns det ofta ett blått hål över Abisko. Det stämmer rätt bra, vilket ovanstående foto från förra veckan visar. Dagen var grå, men i allt det grå ...

Och hur kan nu detta blå hål uppstå? Svaret är: bergen i väster. De så att säga sorterar upp vädret som kommer in från Norge och Atlanten (det är 1½ timmas tågresa från Abisko ner till Narvik vid havet). Moln med regn och snö kommer därmed att hamna norr eller söder om Abisko, men ganska sällan mitt över. Det ligger ett fjäll i vägen.

I själva verket har Abisko lika mycket/litet nederbörd som Gobiöknen, ungefär 300 mm/år. Annat är det i Riksgränsen och i Vadvetjåkka nationalpark på norska gränsen, där får man flera meter snö och i Riksgränsen har jag för mig man åker skidor ända till midsommar.
Här är det blått nästan alltihop, en av de där fantastiska sommardagarna i Lappland (innan myggen börjar komma fram). Sjön är spegelblank och i bakgrunden den berömda Lapporten.


Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Uppdateringar om Honduras, jesper skriver Dagens politikerförakt: Socialdemokraterna, andread0ria skriver Björklund pissar på Sveriges ungdomar, Kristoffer Ejnermark skriver August Strindberg – Röda Rummet, Jinge skriver Vänsterpartiet och EU och sponsring, kimmuller skriver Don’t mourn, moralize!

Inga kommentarer: