fredag 26 juni 2009

Mattips i sommarvärmen

Det har inte varit mycket om mat i den här bloggen, och det är ju en brist eftersom mat kan vara både gott och närande, för att inte säga nödvändigt för vårt kroppsliga och själsliga välbefinnande. Så här är ett förslag till mat som är lätt att tillaga och dessutom kan var ekonomisk. Förutsätter bara att du har tillgång till frys och några hundralappar för inköp.

Lax

Just det, lax. Och det ekonomiska ligger i att köpa en hel laxfilé på en gång, alltså ena långsidan av firren fast med huvud och stjärt borttagna. Sedan gör du ett överslag över hur mycket lax som behövs till varje måltid och delar filén i lagom bitar. Det du inte behöver just nu får åka in i frysen för framtida behov, uppdelat i påsar per måltid. Då har du grunden för flera luncher/middagar därinne i kylan, samtidigt som du spart några kronor på att inte köpa färdigskurna bitar. De kronorna kan du göra något roligare för. Exempelvis köpa en kartong couscous.

Couscous tar ungefär fem minuter att tillreda och kräver inte mer än att du häller i lite salt och olivolja samt hett vatten i ett kärl tillsammans med couscousen. De fem minuterna kan du ägna åt att steka laxbiten. För att höja smaken på couscousen ytterligare kan man röra i lite garam masala i den. (Jag kan ge ett recept på hemgjord garam masala, men bara om någon frågar om det!)

Till detta kan läggas lite grönsaker, exempelvis rårivna morötter - och där har du en enkel och välsmakande och lättlagad måltid! Som måltidsdryck går vanligt vatten (fisken skall simma!) kanske med is, citron, gurka eller vad man kan hitta på. Eller ett glas vin om man känner sig exklusiv.


Från Konfliktportalen.se: cappuccinosocialist skriver Det humanistiska korståget, Jinge skriver Jinges Web och Fotoblogg 2009-06-26 12:36:06, Anders_S skriver Nordiska finansfamiljer, aik-micke skriver Wångska Attentatet 100 år!, jesper skriver Det daltas med liberaler i onödan

Inga kommentarer: