tisdag 30 juni 2009

En sorts järnridå


Bild från TeleSur - klicka på bilden så kommer du till artikeln som jag nödtorftigt kunde stava mig igenom. Du som kan spanska flytande har inget problem med den naturligtvis!

Nåväl, en sorts järnridå har fallit runt kuppmakarna i Honduras. FN:s generalförsamling har med acklamation fördömt dem och kräver att president Zelaya återinsätts. Inget land har erkänt kuppen officiellt. De som eventuellt skulle vilja göra det kniper käft, och det är fråga om administrationen i Washington är så förtjust i de här spökena från det förflutna. Det verkar faktiskt inte så. Med den dåliga press man har i Latinamerika är det knappast önskvärt att plötsligt sitta med en civilmilitär junta i knäet som under "den gamla goda tiden". Den typen av politik tillhör det förflutna.

Vad som är viktigt vid sidan av det internationella trycket är vad som händer inne i Honduras, exempelvis hur olika folkrörelser kan organisera motståndet och om det uppstår sprickor inom militären. Mer om det finns här, fast det ibland ser ut som obekräftade rykten. Faller kuppen ihop och blir till ett ömkligt fiasko ökar möjligheterna för olika sociala rörelser att flytta fram positionerna, och det var nog inte det som kuppmakarna hade tänkt sig.



Bild från nyhetsbyrån ABN, Venezuela

Människor har dödats och skadats. Man får hoppas att de ansvariga inte slipper undan och att länder som Honduras kan koncentrera sig på behövlig social utveckling.


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Människorna bakom Pirate Bay cashar in, cappuccinosocialist skriver Björklundlagen, Jinge skriver Mördande varmt, andread0ria skriver Slutord om Humanisternas kampanj, Björn Nilsson skriver Gamla och nya media (miss)lyckas i Irak och Iran, snatterskan skriver Konstig matematik, Handels

2 kommentarer:

Erik Berg sa...

Samma artikel automagiskt översatt till fullt begripligt engelska:

http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=sv&js=n&u=http%3A%2F%2Fwww.telesurtv.net%2Fsolotexto%2Fnota%2Findex.php%3Fckl%3D53121&sl=es&tl=en&history_state0=

Google Translate öppnar dörrar! :-)

Björn Nilsson sa...

Äh, det är väl ingen sport med automatöversättning! Lite får man väl kämpa själv också, och därmed få glädjen av att till och från förstå litegrann!