onsdag 17 juni 2009

Dagens blomma ...


... är rosenrot som växer häruppe vid Torneträsk, bland annat bland stenblocken i Abiskojokkens fåra. Skummande vitt vatten i forsen ses till vänster i bakgrunden. Jag fotograferade detta i förmiddags. Klicka upp bilden i större format så syns blomman bättre!

Rosenrot har lanserats som medicinalväxt, men när jag kollar vad någon i Wikipedia skriver låter det hela inte helt uppmuntrande:

Sedan forntiden ska rosenroten ha använts som naturläkemedel. De företag som marknadsför preparat baserade på rosenrot hävdar att växten kan öka den fysiska prestationen samt att man i antikens Grekland använde växten för att bota huvudvärk medan andra, bland annat en professor i molekylär cellbiologi och en professor i statistik, menar att medlet saknar bevisad effekt, att flera av de forskare som åberopats i marknadsföringen inte existerar och att flera organisationer som publicerat studier om rosenrot själva är aktörer på marknaden och inte att betrakta som oberoende forskningsinstitut.

Det är bara fusk och elände överallt!

Nordisk Familjebok från 1916 skriver:

I Sveriges fjälltrakter och i Bohuslän växer Rhodiola rosea (Sedum roseum, Sedum Rhodiola), rosenrot, som är mångårig, vanligen omkr. 15 cm. hög, med tätt sittande, spiralställda, glatta, köttiga, blågröna, platta och hela blad samt gula blommor i ett knippe i toppen af stjälken. Den fingertjocka rotstocken är gulaktig och har en rosenliknande lukt.

Kollar man på uppslagsordet rosenrot i denna gamla eminenta lärdomsgrotta lär man sig att rötterna av besläktade växter till vår rosenrot har använts för att förfalska rosenolja. Bara fusk och elände, som sagt!

Kämparna i Lagenakonflikten behöver nog mer pålitlig uppbackning än denna tydligen rätt tvivelaktiga medicinalväxt.


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Snutens underliga prioriteringar, Björn Nilsson skriver Konflikt pågår …väl?, Jinge skriver Svininfluensa – en fara eller bara business?, aik-micke skriver Snuten visar färg i Lagenakonflikten, andread0ria skriver Lagena dag tre: Landsomfattande aktionsdag, clausewitz skriver Strejkens tredje dag

Inga kommentarer: