lördag 13 juni 2009

Lästips på nätet om brittiska (ny)fascister/nazister

Egentligen vill jag mest vara totalt världsfrånvarande och bara njuta av utsikten mot de blånande bergen, men medan jag gör det kan du förslagsvis läsa ett ganska långt inlägg på Richard Seymours blogg om British National Party, BNP, och dess väg från gammalnazism till nyare melodier på samma gamla hat-tema. Lite nutidshistoria om extremhögern alltså.


Utsikt på min morgonpromenad - inte en fascist- eller nazistbuse så långt ögat når. Vad man inte ser på bilden (de är för små) var några silvertärnor som jagade över sjön. Vilken ideologisk hemvist de har törs jag inte uttala mig om.


Visserligen är förhållandena olika i olika europeiska länder, men vissa grunddrag är nog ganska lika för BNP och grupper på annat håll. Medan du ändå är inne på Seymours blogg med det pampiga namnet Lenin's Tomb kan du kasta ett öga på detta inlägg där han går igenom den kriminella belastningen hos ledande BNP:are. Å ena sidan är detta av lokalt brittiskt intresse, å andra sidan kan man fråga om det inte är en generell tendens att folk med dålig kontroll av egna våldsimpulser hamnar i just den här sortens grupper?

Principfasta men mindre begåvade nassar fortsätter givetvis öppet med att vara det och skylla allt elände på judarna. De som är principfasta men mer begåvade flyttar fokus mot grupper som det är ofarligare att ge sig på. Så gjorde BNP. För britternas del var det först invandrare från Brittiska Samväldet, och sedan muslimer som blev måltavlan när ledarna insåg att med en sådan inriktning är det lättare att ta sig fram i politiken än om man hetsar mot judarna. Och "main stream media" verkar gå på det.

Och därmed kan man fundera på hur hur det kommer sig att en politik som spinner på följande teman gång efter gång kan vinna anhängare: marginalisera en grupp i samhället, demonisera den, utpeka den som skyldig till allsköns olyckor, hävda att den är ute efter att förgöra eller förslava oss alla - med andra ord: det är vi eller dom, vi måste slå till och helst först!

På tal om inspiration för fascism. Jag lyssnade på en hackig webbradioförbindelse på en intervju med SÄPO-chefen Anders Danielsson. Lite av innehållet finns citerat här, där han dissar en del påståenden om Rosengård i Malmö. Det är inte islamistiska fundamentalister som håller på att ta över området. Däremot finns det ett kvarter där med överbefolkade lägenheter och svåra sociala problem. Jag hörde inte allt Danielsson sade på grund av hackandet i överföringen, men jag tror inte han nämnde vilka som är ansvariga för dessa sociala problem. Någon äger väl de uselt underhållna kåkarna. I ett anständigt land kanske det är den sortens individer som borde vara i fokus för rättsväsendets åtgärder!


Från Konfliktportalen.se: tusenpekpinnar skriver Bra drag …men dags för ny strategi?, andread0ria skriver “Civilkurage” – Västra hamnen style, Kaj Raving skriver (V)i förespråkar närhetens och småskalighetens betydelse, Jinge skriver Galet land behåller president, Anders_S skriver Meningslös retorik från Göteborgspolitiker om brott, Björn Nilsson skriver Brott lönar sig inte …

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Var det inte ett norskt företag som ägde de där kackerlackshusen i Rosengård som vi fick se i TV för lite sen?

Björn Nilsson sa...

Jag vet inte - jag har slängt ut TV:n!

Anonym sa...

De som ägr kackerlackshusen i Rosengård är:

http://www.acta.no/

De äger även risiga hus i Göteborg

Björn Nilsson sa...

Ned med de norska imperialisterna!