torsdag 4 juni 2009

Napoleon har aldrig existerat


Kejsar Nappe: han har aldrig funnits, bergis!

Vi kunde dessutom anföra ett stort antal Kongl. Ordonnanser till bekräftande af vårt påstående, hvars säkra data stå i synbar motsägelse mot Napoleons förmenta regering; men som vi af vissa orsaker ej vilja anföra.


Detta är den underbara avslutningen till en liten skrift som bör vara obligatorisk läsning för alla som (o)gillar konspirationsteorier, och konstiga teorier över huvud taget. Det krävs att man har ork att läsa svenska som det såg ut på 1830-talet, men det orkar du med. Texten finns på den här kulturbärande bloggen. Läs och du kommer att finna ovädersägliga bevis för att kejsar Napoleon Bonaparte aldrig har existerat. Han var bara en omskrivning för solguden Apollon.

[Senare tillägg: länken ovan är tyvärr bruten, men försök den här i stället.]

Raderna som inledningsvis citerades påminner mig faktiskt om varghatare som påstår att det finns dokument som bevisar deras påståenden, men som de av någon anledning ("vissa orsaker" kanske?) måste ha inlåsta någonstans men som skall bevisa någon fantastisk konspiration för att inplantera varg i Sverige och för hur enormt farlig vargen är.

För en normal människa skulle det räcka med ett vanligt A4-papper där man lägger upp statistik över fatala möten mellan människa och varg i de länder där det finns större vargstammar, men för vargkonspiratörerna räcker det inte. För de lever ju i en värld där det finns en annan sanning som man inte hanterar enligt vanliga källkritiska regler. I all vetenskaplig forskning spelar fantasi en viss roll för att få olika data att passa samman, men när fantasin får ta över och fylla ut lite väl mycket av omvärldsbeskrivningen är det inte vetenskap längre.

Men så länge man håller sig på nivån "Napoleon har aldrig existerat" är det roligt.


Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Anders Borg och krisen i Baltikum, Anders_S skriver Det borgerliga Piratpartiet och EU-parlamentsgrupp, jesper skriver Vart skall man då skicka Schyman?, Kaj Raving skriver Lena Ek (C) utan koll, Haninge skriver Ibland blir man glad, cappuccinosocialist skriver Skicka inte Schyman någonstans

2 kommentarer:

Sixten sa...

Ja, den lilla broschyren är verkligen bland det roligaste av alla broschyrer. Påminner om Badlands Hyena men är ännu sublimare i sin satir.
Har lika roligt varje gång den råkar komma under mina ögon.

Björn Nilsson sa...

Sixten har aldrig existerat! Sixten kommer av det latinska ordet för "den sjätte", men vi har från säkra källor hört att latinarna aldrig kunde räkna till mer än fem. "Den femte" blir Quintus: Följaktligen borde han heta Quintus på sin höjd!