torsdag 18 juni 2009

Kramgott i Lappland


Även tallar kan väl känna för en kram då och då. Skulle tro att de här har känt för det under några hundra år nu. Träd växer ju långsamt häruppe, och minns jag rätt är tallarna i Abiskoområdet rester av en tallskog från en tidigare värmeperiod på 1400-talet. Kanske stigande temperatur gör att tallarna kan komma tillbaka även i de här fjällen och jaga björkskogarna längre upp på bergssidorna.



När började de här stenblocken kramas då på en öppen fjällhed nedanför Lapporten. De bör ha stått här och skavt mot varandra åtminstone sedan den stora inlandsisen smalt bort omkring Torne träsk, och när var nu det? Skam till sägandes vet jag inte.


Från Konfliktportalen.se: Fredrik Jönsson skriver Tankar i Havanna, Anders_S skriver Den kristna extremhögern…, Kaj Raving skriver Strejken över - kampen fortsätter!, cappuccinosocialist skriver Strejken avblåst – kampen fortsätter!, jesper skriver Stejkande på Lagena tvingas tillbaka till arbetet, kimmuller skriver Att spruta över tv-skärmen

2 kommentarer:

Anonym sa...

Inlandsisen drog bort för 9500-10000 år sedan. Tydligen lever vi i en mellanistid just nu, men vem vet om inte klimatuppvärmningen gör att det inte blir så mycket av en ny köldtid.

http://www.sgu.se/sgu/sv/geologi/jordtacket/istiderna.html

Kanske kan de nuvarande politikerna se till att klimatet blir kallare, och då menar jag att den sociala bristen på värme människor emellan får sätta avtryck även i temperaturen!

Björn Nilsson sa...

Det sista låter ju som ett genialiskt grepp för att bekämpa den globala uppvärmningen!

Tack för länktipset. Via sidan du angav kan man komma till en annan sida hos SGU med "animerad" avsmältning.