måndag 15 juni 2009

Två typer av brott - vilken skall prioriteras?


Även i gruset kan det växa vackra blommor, men vad är det - en ganska vit rödblära?

Bloggkollegan Tomas Jonsson i Småland gör en bra jämförelse mellan polisprioritering av två typer av brott, fildelning och miljöbrott:

De ekonomiska effekterna av fildelning drabbar möjligen upphovsrättsinehavarnas profit idag - däremot har det ingen betydelse för befolkningen om tio, femtio eller hundra år.

Miljöbrotten kanske inte märks idag, men effekterna kommer vi att kunna se om både tio, femtio och hundra år.
I samband med de stora krispaketen, och pengar som östes in i banker som var "för stora för att få kollapsa" minns jag att någon gjorde anmärkningen att det ekologiska system vi lever i är för stort för att få kollapsa. För gör det det är det klippt för mänskligheten. Samtidigt verkar det vara svårt att få miljöbovar fällda, om det nu är lagarna som är för klena, domstolarna som dömer fel, poliser och åklagare som saknar kunskaper och resurser ...?

Om man skall prioritera mellan brott så bör fildelningen ligga väldigt lågt på listan, medan just miljöbrott samt brott mot person bör ligga högt. Man kan misshandla en person idag med en knölpåk snabbt och effektivt, men man kan också långsiktigt utöva misshandel av många personer genom att systematiskt förgifta den miljö där de lever. Är det mindre allvarligt för att det är mer utdraget och lömskt utfört?

Men att verkligen göra en rimlig prioritering måste vara svårt, för man kan knappast väga samman olika människors preferenser så att alla blir nöjda. Och vissa typer av prioriteringar kanske gör saker och ting värre - USA:s förlorade "krig mot narkotikan" kan tas som ett exempel. Och man kan ju fråga vem som drabbas värst i det här exemplet: en fattig person blir bestulen på en hundralapp, en stenrik person blir bestulen på en miljon. En miljon är mer än hundra kronor, men vem kan lättast ta förlusten?


Från Konfliktportalen.se: avantivideo skriver Hemliga bilder från Sverigedemokraternas EU-valvaka (2009), Tuss skriver Om strejken på Systembolagets lager, Björn Nilsson skriver Sveriges minsta träd, Krister B. Anana skriver Embryo bakom SVT:s nya miljösatsning, clausewitz skriver Vild strejk!, tusenpekpinnar skriver Solidaritet med arbetarna på Lagena!

7 kommentarer:

Kerstin sa...

Min pappa sade, någon gång på sextiotalet, att det är ju lättare för en person som tjänar 100.000 (en mycket hög årslön på den tiden) att betala 50.000 i skatt än det är för en som tjänar 10.000 att betala 1.000. Så rätt han hade, liksom du har här.

Dags att börja kalla lagen för vad den faktiskt är "Svea Rikas lag". Dessutom verkar de korkade, de där superrika som begår allvarliga miljöbrott, eftersom deras efterkommande också kommer att få vara med och betala för miljöförstörelsen. Men de är väl antagligen psykopater allihop i det gänget.

Björn Nilsson sa...

100.000 kronor 1960 motsvarar ungefär 1 miljon idag.

De superrika räknar nog med att aldrig behöva ta något ansvar. En del är psykopater, de bryr sig inte (om något annat än sig själva). Eller de kör med ett trosvisst "det här kommer att ordna upp sig, det gör det ju alltid". Dessutom är det formellt väl oftast juridiska personer, bolag, som står för de stora miljöbrotten.

Anders @ ungsvensk.se sa...

"Från Konfliktportalen.se: avantivideo skriver Hemliga bilder från Sverigedemokraternas EU-valvaka (2009)"

Varför länka till dåligt producerad, vänsterextrem förtalspropaganda?

Björn Nilsson sa...

Den fina filmen om Hitler var väl inte dåligt producerad? Detta filmklipp har nu använts till förmodligen tiotals humorversioner. Den arme Adolf kämpar med fel datorprogram för sina spel, hans planerade homo-äktenskap går överstyr, etc etc. Och nu är han tydligen sur på utfallet för SD i EU-valet. Synd bara att jag för tillfället är på ett ställe där filöverföring fungerar så långsamt att jag knappast kan se just den här filmen.

Anders @ ungsvensk.se sa...

Jo tack, jag känner till den dubbade "Der Untergang"-scenen som Internetfenomen, även om jag föredrar denna version, men jag tycker att den version som du länkar till är dåligt producerad, vänsterextrem förtalspropaganda. Jag utvecklade min tes i en kommentar på den andra bloggen, men den har inte släppts igenom... om den nu kommer att slinka igenom.

Anders sa...

Förtalspropaganda? Nej, just det, alla sverigedemokrater är ju inte nazister... en del av dem har dessutom humor och självironi också, har jag hört. Men det är alltså bara något jag hört, inget som jag sett i verkligheten.

Björn Nilsson sa...

SD har sina rötter i grupper av ungefär samma typ som brittiska BNP: högerextrema slagskämpar och judehatare. Men i likhet med BNP har man insett att det är politiskt smartare att behålla hatlinjen men att rikta den åt annat håll. De "gammaltroende" fortsätter med nynazismen, de mer smarta och framtidsinriktade går in för hets mot invandrare och muslimer.

Som varande icke ungsvensk men gammalsvensk föredrar jag att hålla hatgrupper utanför politiken.