lördag 4 juli 2009

Sommarjobbare och blomster


Det här kan man väl säga är en sommarjobbare: en larv som hängde och dinglade på sin tråd när jag tog en promenad för några dagar sedan. Undrar vad som blir av den? En elegant fjäril månne? Men i fotoögonblicket bara fullt sysselsatt med något jobb där på den osynliga tråden. Bilderna blir ännu bättre om du klickar upp dem i större format!




Här är en annan sommarjobbare, gul och trind, fullt sysselsatt på sitt blad och det var bara att sticka ner kameran och ta en bild. Jag har inte lärt mig alla finesser på nya kameran ännu, men för att vara en liten fickkamera tycker jag att kvaliten blir bra. Tolv megapixlar gör väl sitt till!




Nu blommar det vildsint på sina ställen, även bland gräsen. Är dålig på botanik och vet inte vad det är för sort, men jag antar att oavsett sort så tycker nog inte pollenallergiker om den här synen.

Dock så vore vår kultur otänkbar utan gräs - tänk på vete, korn, havre och råg exempelvis, eller ris och andra grässorter som gjort att mänskligheten kunnat förvandlas från små grupper av jägare och samlare till en mångmiljardsamling (som kommer att ta kål på sig själv om den inte skärper sig!).

Det finns en del tänkare inom arkeologin som tror att jordbrukets ursprung kom när människor upptäckte att sädeskorn under vissa omständigheter kunde förvandlas till alkoholhaltiga drycker, öl med andra ord! För att få mer bira började man organisera odling av vissa sädesslag, exempelvis vete som växer vilt i bergen från Turkiet till Iran. Fast detta är en hypotes som är svår att bevisa.




Och vad är det här för blomma, fotograferad på Varvsgatan för några dagar sedan? När jag kollade i en flora påminde den mest om strandloppört, men det är en växt som verkar finnas närmast i Danmark, så jag är tveksam. Någon läsare som kan upplysa om det?


Från Konfliktportalen.se: kamratwot skriver Expropiera hela skiten, Johan Frick skriver Ni lurar inte mig, Jinge skriver Patenträtten, Anders_S skriver Inte rimligt att länspolisen ska betala för speciella insatser

4 kommentarer:

Ola Inghe sa...

Jag gissar att gräset är hundäxing (Dactylis glomerata) och ogräset kålmolke/mjölktistel(Sonchus oleraceus).

Björn Nilsson sa...

Jag har fått förslaget mjölktistel från annat håll, och efter förnyat studium idag tycker jag att förslaget verkar troligt (men i min flora ser växten inte ut så där!). Det kommer en hel del "mjölk" ur blad som man bryter.

Hundäxing kanske också är OK då. Tack för hjälpen (fast det är väl lite taskigt att kalla den där ganska fina lilla blomman för ogräs!)

Ola Inghe sa...

Typiskt för många ogräsarter, säkert inklusive mjölktistel(jag har erfarenhet av den från mitt trädgårdsland, så jag kallar den inte ogräs utan skäl), är hög s.k. fenotypisk plasticitet, dvs. anpassbarhet efter läget. Den kan alltså variera en hel del i utseende. Det exemplar du fotograferat är också ungt och har nyss börjat blomma. De exemplar som avbildas i flororna är vanligen mera utvuxna, med grenad blomstängel och spretigare bladverk.

Björn Nilsson sa...

Jag har tittat efter och tydligen kan man faktiskt äta kålmolken som sallad. Kanske en redig salladsskål med kålmolke och kirskål skulle glädja trädgårdsägaren? Till detta en nässelsoppa. Jag hörde en man en gång som sa att det bästa man kan göra med ogräs är att äta upp det!

Tack för upplysningarna. "Fenotypisk plasticitet" är en fin term som jag skall försöka lägga på minnet! Och så borde jag lära mig lite mer om botanikens hemligheter känner jag!