torsdag 1 juli 2010

David Harvey om kapitalism och kris

Namnet David Harvey förekom i en kommentar till ett tidigare inlägg. En marxistisk USAmerikansk nationalekonom. Här har vi mannen själv, eller snarare hans röst, tillsammans med fina teckningar, för den som kan följa med. Lite funderingar om grunden till den nuvarande krisen, och varför kapitalisterna inte kan göra annat än att skyffla omkring sina kriser.

4 kommentarer:

/lasse sa...

Harvey var bra, förnuftig karl verkar det som.

Här är hela föredraget:
David Harvey - The Crises of Capitalism

Suverän animation, ruskigt snabb tecknare. :-)

En oerhörd tillgång att man kan titta och höra alla dessa föredrag med mer eller mindre kända talare. Men för att ha det riktigt på en knapptryckning behövs RIKTIGT bredband, det borde vara en mänsklig rättighet.

Var tog "marxisten" fleece-Birger vägen? Han förutspådde att vid det här laget för länge sen skulle ha riktigt bredband i hela landet. Simpel telefoni skulle i praktiken vara gratis. Inte blev det så trots att tekniken förmodligen utvecklats mer än vad man ens då spekulerade i. Nu är "bredband" någon löjlig halvdålig ADSL historia, inte ens har vi bredband utbyggt i en storstad som Malmö, folk som bor i radhus och villaområden har ingen möjlighet till riktigt bredband. Man kan bara föreställa sig hur eländigt det kan vara ute i landsorten.

Om man nu är folkhemsnostalgier frågar man sig hur det överhuvudtaget var möjligt att bygga ut el och tele "old style" i HELA LANDET när vi var oerhört mycket fattigare och inte hade ens i närheten av teknik och mekanik vi har idag och materiel och teknik förmodligen var mycket dyrare. Fast då var det förstås ett övergripande samhällsintresse att modernisera landet, vad nyliberalerna förmodligen kallar kommunism.

Själv har jag riktigt bredband med 10/100 mb, jag förstår inte hur folk kan stå ut med att inte stora mängder mb kan laddas hem på ett ögonblick. Vi har bredbandsbolaget och betalar dyrt, 300 för internet och ip tele abonnemang. Kände några som härom året flyttade in i nya lyxområdet i hamnen och där kunde de få det (100/100) för ner till 70 kr/mån om de gick ihop flera hus.

Björn Nilsson sa...

Jo som sagt, det är den där föreläsningen om Kapitalet band ett som jag skulle titta på.

Undrar hur snabbt den där tecknaren jobbade i verkligheten? Skickligt i alla fall!

Jag sitter med mobilt bredband inne i centrala Stockholm, men av någon anledning är överföringen väldigt trög ibland. Men ju sämre den fungerar desto mindre känner man sig engagerad i att sitta och glo i datorn hela dagarna. Det gjorde man ju inte förr. Det är väl rikedomarna som byggdes upp för femtio år sedan som gör att Sverige verkar fattigare idag, i och med att de knycks av finanskapitalet som bara vill göra spekulationspengar av allt och förstör de reala värdena.

/lasse sa...

Är det denna?
Reading Capital
"About the Course
A close reading of the text of Karl Marx's Capital Volume I in 13 video lectures by David Harvey."


University of Californias "Conversations with History" har en mängd bra samtal med kända amerikaner.
Conversations with History: David Harvey

Björn Nilsson sa...

Jag har inte sett just den där hemsidan om föreläsningarna tidigare men kollade på inledningen till den första filmen, och det är den jag tänker på (att göra något åt någon gång).