måndag 26 juli 2010

Afghanistandokument - mer kött på benen


Bra tajming, Sahlin! Kanske afghanska patrioter också vill "träffa" Sahlin? I sällskap har hon Urban Ahlin, ännu en S-märkt krigshetsare, som också kanske det afghanska motståndet skulle vilja träffa (om de nu bryr sig om att öda krut på sådana småhandlare). Att Sahlin skall "bilda sig en egen uppfattning" måste väl betraktas som ett skämt. Det räcker med att begripa att svenskarna måste ut ur den afghanska fällan fort som phan.

Jag försökte gå in på Wikileaks nyss, men där var det tydligen för lång kö. Det finns en del dokument refererade hos New York Times. Det är fråga om vilket urval en halvskum blaska som NYT gör - och det handlar ju om över 90 000 dokument dessutom - vad som återges ändrar inte bilden av kriget. Vi vet redan att ockupationen förstärker motståndet.

Däremot fördjupas det man redan vet genom att en massa detaljer kommer fram om korruption, övergrepp och allmänt elände. Det blir så att säga "mer kött på benen". Det är ju ingen nyhet direkt att Pakistans underrättelsetjänst ISI sitter på ett antal olika stolar samtidigt, och att alla parter som USA (och därmed Sverige) samarbetar med, är mer eller mindre skumma. Den nuvarande regimen i Kabul vet att den är såld om den inte kan nå någon sorts överenskommelse med talibaner och andra motståndsgrupper och agerar därefter. Det finns ingen politisk bas för ockupanterna i Afghanistan att lita till, bara ett svart hål att ösa in resurser i.

Det verkar som dokumenten täcker Bush-tiden. Undrar vad som kan komma fram vad det gäller Obamas våldsregim? Hur som helst: massiva publiceringar av dokument som visar hur illa det ligger till på marken i Afghanistan kan undergräva hans politik ytterligare, och förstärka fredsrörelsen i USA, Storbritannien och andra länder. Det är tid att göra slut på det här kriget, se till att killen som läckte dokumenten får upprättelse och medalj, och att de krigsansvariga verkligen ställs till ansvar.

11 kommentarer:

/lasse sa...

"bilda sig en egen uppfattning om läget i landet", jag är skeptisk. Några dagar när man vallas runt till potentater och utvalda möten med "verkligheten" i form av någon biståndsskola och all kontakt med Afghaner via tolk. All är förstås väl medvetna om att det är viktigt att ge "rätt" intryck till de utländska potentaterna som kommer för att "bilda sig en egen uppfattning om läget i landet".

Att ha varit på plats brukar förstås alltid vara ett oslagbart argument, "jag har varit där har du varit där?". Då brukar jag komma att tänka på alla de svenskar jag känner som bott i det här landet hela sitt liv och som jag tycker har minst sagt skröplig uppfattning om läget i det här landet.

Björn Nilsson sa...

Haha, noteringen i ditt andra stycke är en bra observation som borde ropas ut från taken!

/lasse sa...

Om nu att ha varit på plats övertrumfar blir det i princip bara Neil Armstrong och några till som med en viss auktoritet kan uttala sig om läget på månen. :-)

Björn Nilsson sa...

Tja, det är ju bara han och ett par till som varit i närheten, så det måste ju stämma. Astronomerna kan slänga sig i väggen!

Jan Wiklund sa...

Och på apartheidmotståndets tid sas det bara vara den vita minoriteten i Sydafrika som begrep något.

Hur ska vi egentligen kunna veta någonting över huvud taget om världen före ungefär 1910?

Björn Nilsson sa...

Själv vet jag bara att jag inte vet något, för att ungefärligen citera Sokrates.

Nåja, den som följt med i lite bättre uppdaterade nyhetsflöden än den svenska rännstenspressen känner ju faktiskt till huvudlinjerna av vad som skett och sker i Afghanistan. Ur den synpunkten är det rätt att säga att det kanske inte var så mycket nytt i den stora läckan. Men nu kanske även rännstenspressen tvingas skärpa sig, och herr Obama kan ju börja fundera på vad som händer om motsvarande börjar läcka om hans fas av kriget. Det här är ju ett krig han ville ha, uttryckligen.

Lasse Strömberg sa...

Amrisarna förlorade Vietnam därför att jorden folk fick reda på för mycket fakta.
Frågan är om de nu publicerade dokumenten kommer att göra att USA förlorar Afghanistan.

För övrigt väntar jag fortfarande på att få se bilder från hur den Irakiska staden Fallujah såg ut efter att USA "befriat" den.
En befriad stad borde ju vara något att visa upp för världen.

Björn Nilsson sa...

Med tanke på hur det såg ut i Fallujah tror jag inte jag vill se några bilder, är väl lite känslig ... vit fosfor, utarmad uran och annan skit.

De nya läckorna bekräftar ungefär vad vi vet. Möjligen kan den massiva floden av mikrodata göra att krigsentusiasterna tvingas tillbaka. Skulle tro att det blir mer spänt mellan Pakistan och USA när ISI:s dubbelspel kommer upp på bordet. Opinionen i USA borde fråga varför miljarder öses in i korrupta och fientliga strukturer i Pakistan och Afghanistan medan infrastruktur och annat i hemlandet faller i bitar.

Anonym sa...

Enligt journalisten Knut Mellenthin i junge Welt hade Wikileaks lämnat sitt material för flera månader till de tre tidningarna: NYT, Guardian och Spiegel. Efter att de haft tid att granska det publicerade de samtidigt som Wikileaks la ut det på nätet.
Lyckad taktik! Man får inte vara dum!
Sixten Andréasson

Jan Wiklund sa...

Här skriver Hampus Eckerman lite om dom knäppgökar som styr USAs krigföring på platsen: http://motbilder.se/2010/07/25/ordination-fran-psykologen-sluta-vara-en-fitta-och-fa-ut-sanden-fran-vaginan/

Han ger ofta inblickar av den typen, så stay tuned.

Björn Nilsson sa...

Ingen fara att jag missar något, jag har bevakning på Hampus' blogg!